Σπάνιο γιατί αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχαίων παπουτσιών…

Πολιτισμός

Δύο χάλκινα φύλλα κομμένα σε σχήμα σόλας είναι αυτά που έχουν διατηρηθεί από ένα ζευγάρι κομψά γυναικεία σανδάλια. Οι διαστάσεις τους αντιστοιχούν στο μέγεθος μιας γυναίκας (μοντέρνο μέγεθος υποδημάτων 36-37) και η προέλευσή τους επιτρέπει στους επιστήμονες να τα συνδέσουν με τα “αργικά σανδάλια”, γνωστά ως πολυτελή γυναικεία παπούτσια, σύμφωνα με αρχαίες πηγές.

Το εύρημα της χάλκινης σόλας παπουτσιών του ζεύγους σανδάλια δεν είναι εντυπωσιακό με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, είναι πολύτιμο και σπάνιο, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα των επιζώντων αρχαίων παπουτσιών. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τάφους ή έχουν βρεθεί σε ιερά έχοντας χρησιμεύσει κυρίως ως αναθηματικές προσφορές των γυναικών.

Σύμφωνα με την αγιογραφία των αρχαίων παπουτσιών, η ποικιλία των τύπων και οι παραλλαγές τους είναι τόσο πλούσιες όσο και τα ονόματά τους, όπως βεβαιώνεται από τους αρχαίους μελετητές.

Το είδος, το σχήμα, ο τύπος και η αισθητική, ακόμα και τα ονόματά τους κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή, την περίοδο και τις συνήθειες της κοινωνίας. Ο συνηθέστερος τύπος ανδρικών και θηλυκών παπουτσιών ήταν τα σανδάλια (ή σανταλά). Περίτεχνα ή απλά, αποτελούνταν είτε από χοντρές είτε από λεπτές σόλες (kattymata) που ήταν δεμένες στο πόδι με δερμάτινους ιμάντες. Πηγή, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύνολο επισκέψεων 1,993 , Σήμερα 1