Εντυπωσιασμένοι οι ευρωπαίοι με το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας… Εντάχθηκε στα ιστορικά πάρκα

Ο τόπος μας

Στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ERHG) εντάχθηκε επίσημα, ως πλήρες μέλος, το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας.

Το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας είναι το πρώτο πλήρες μέλος- Ιστορικό Πάρκο της Ελλάδας, που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό έναυσμα για τη διεθνή προβολή ενός σημαντικού στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Η διάκριση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς δίνεται η δυνατότητα δικτύωσης του Δήμου Νάουσας με τα σημαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας. Παράλληλα, δημιουργούνται ευκαιρίες τουρισμού υψηλού επιπέδου, καθώς και αξιοποίησης χρηματοδοτικών “εργαλείων” για το πάρκο.

Τα μέλη του δικτύου έχουν καταχωρηθεί ως Ιδιοκτησίες Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος και ορισμένα από αυτά αναγνωρίζονται ακόμη και ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO.

Το δημοτικό πάρκο της Νάουσας

Το δημοτικό πάρκο βρίσκεται στο κέντρο της Νάουσας, κοντά στην πλατεία Καρατάσου. Υπάρχουν τουλάχιστον 4 κύριες είσοδοι στο πάρκο, το οποίο απλώνεται σε μία έκταση 30 στρεμμάτων. Το πάρκο δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και σε αυτό υπάρχουν δέντρα και άλλα φυτά και λουλούδια, τεχνητή λίμνη με ξύλινες γέφυρες, δρομάκια, σιντριβάνι και πλακόστρωτο, ενώ μόνιμοι κάτοικοί του είναι πάπιες, κύκνοι, περιστέρια και παγωνιά, καθώς και σκίουροι.

Στα όρια του πάρκου, περνάει το ποτάμι της Αράπιτσας στην μία πλευρά, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει το θερινό δημοτικό θέατρο της Νάουσας. Βρίσκεται πάνω σε ένα φυσικό μπαλκόνι που έχει θέα σε όλο τον κάμπο της Νάουσας.