Έρχεται η ομορφότερη πανσέληνος της χρονιάς… Αλλιώτικη από τις άλλες… Εκπληκτικό βίντεο

Περιβάλλον

Η Πανσέληνος του Αυγούστου, που θεωρείται η ομορφότερη του χρόνου, πέφτει την Δευτέρα στις 3 του μηνός. Επίσης, ονομάζεται και Φεγγάρι του Οξύρρυγχου ή αλλιώς Φεγγάρι της Μουρούνας. Το όνομα αυτό το έλαβε από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, καθώς τότε ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι. Εξάλλου, στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν χωριζόταν σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους.

Τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο. Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου λοιπόν ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού (τότε εμφανίζονται τα πρώτα πτηνά που τρέφονται με σκουλήκια), του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Σεπτέμβρη Φεγγάρι της Σοδειάς, του Οκτώβρη Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοέμβρη Παγωμένο Φεγγάρι και του Δεκέμβρη Κρύο Φεγγάρι.

Έρχεται το Φεγγάρι του Οξύρρυγχου - vrilissianews.gr

Οι εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, προσφέρονται για μαγευτικές επισκέψεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και αρκετές εκδηλώσεις. Όμως, αυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν τα προηγούμενα και οι συνθήκες της πανδημίας δεν δικαιολογούν λάθη και παραλείψεις…

Την Δευτέρα θα ανοίξουν λιγότεροι χώροι για την αυγουστιάτικη πανσέληνο: συνολικά 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ άλλα 40 θα παραμείνουν ανοιχτά χωρίς κάποια διοργάνωση. Και αντίθετα από άλλες χρονιές ο εορτασμός θα κρατήσει ένα βράδυ κι όχι περισσότερα.

Συναυλία για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Τη νύχτα της 3ης Αυγούστου οι εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αλλά και  αστροπαρατήρηση. Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας του υπουργείου Υγείας.

Δείτε ένα καταπληκτικό βίντεο από  Free HD Video

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *