Μεγάλη κινητοποίηση… Επιβεβαιώθηκε κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Και όμως συμβαίνει...

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει στην περιοχή των Σερρών μετά την εμφάνιση και επιβεβαίωση κρούσματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρο στον Δήμο Βισαλτίας.

Οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών εστιάζονται στην αποτροπή της επέκτασης της νόσου και της εμφάνισης κρουσμάτων σε χοιροτροφικές μονάδες επειδή θυμούνται ότι στη γειτονική Βουλγαρία καταστράφηκε η χοιροτροφία της χώρας. Όλοι είναι ενήμεροι για την κατάσταση. Οι χοιροτροφικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν το θέμα πολύ σοβαρά και τηρούν όλα τα μέτρα γιατί φοβούνται την επέκταση.

Οι αγριόχοιροι κινούνται ανεξέλεγκτα και μπορεί να διανύσουν ακόμη και τριάντα χιλιόμετρα μέσα σε μια μέρα. Αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί το πρόβλημα τοπικά.

Τα συμπτώματα

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενής νόσος. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Στην οξεία φάση της ασθένειας τα γουρούνια αναπτύσσουν υψηλό πυρετό, αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο άλλο αξιόλογο σύμπτωμα τις πρώτες ημέρες. Στη συνέχεια χάνουν την όρεξή τους. Στα γουρούνια με λευκό δέρμα, τα άκρα γίνονται μπλε-μοβ και αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές αιμορραγίες στα αυτιά και στην κοιλιά. Τα νοσούντα γουρούνια μπορεί να τρέμουν, να έχουν ταχύπνοια, εμετούς και μερικές φορές να βήχουν. Όταν στέκονται όρθια είναι ασταθή. Εντός μερικών ημερών γίνονται κωματώδη και πεθαίνουν. Σε ηπιότερες μορφές της ασθένειας, τα γουρούνια χάνουν βάρος και αναπτύσσουν εικόνα πνευμονίας, έλκη στο δέρμα και διογκωμένες αρθρώσεις.