Απόλυτη απραξία… Ακόμη και οι σκαλωσιές έγιναν… αρχαίες. Ετοιμόρροπα τα εμβληματικά μνημεία της Κω… Εικόνες

Ο τόπος μας

Οι κάτοικοι της Κω, από τον Ιούλιο του 2017, μετά τη σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί, βλέπουν μόνο σκαλωσιές στα μνημεία. Αυτό που δεν έχουν δει ακόμη είναι οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων τους. Όπως σημειώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκαν μόνο κάποιες επεμβάσεις, όπως άρσεις ετοιμορροπιών και πρόχειρες στερεώσεις» και ότι «οι υποστυλώσεις, μάλιστα, στα μεσαιωνικά τείχη της χώρας, έχουν τεμαχίσει σε τρία σημεία τον πολυσύχναστο ποδηλατόδρομο στο κέντρο της πόλης.

Όσον αφορά, δε, τα υπόλοιπα μνημεία οι κίονες του Ξυστού του Γυμνασίου στο Δυτικό Αρχαιολογικό Χώρο παραμένουν πεσμένοι. Δεν έγινε ούτε καν τακτοποίηση του υλικού. Το Κάστρο Νερατζιάς, το εμβληματικό τοπόσημο της Κω, το οποίο αποτελεί προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, παραμένει κλειστό από το καλοκαίρι του 2017. Ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, στο κοιμητήριο της πόλης, παρουσιάζει σοβαρά σωστικά προβλήματα. Υποστυλώθηκε πρόχειρα ενώ οι αναγκαίες μελέτες δεν εκπονήθηκαν εδώ και τρία χρόνια.

Kosvoice | Η Φωνή της Κω

Επισημαίνεται ότι, τόσο για το Κάστρο Νεραντζιάς, όσο και για το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη (“Επτά Βήματα”) υπάρχουν μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης που δεν αξιοποιήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια. Το Βακούφ Κω ενδιαφέρθηκε και ανατέθηκαν οι μελέτες για τα τεμένη, ενώ έως το τέλος του μήνα δημοπρατείται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου η αποκατάσταση του Τεμένους Χασάν Πασσά στο Πλατάνι, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2021. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω τα τρία γλυπτά, που την ώρα του σεισμού έπεσαν από τα βάθρα τους, δεν έχουν αποκατασταθεί!

«Εύκολα μπορεί κανείς να εξακριβώσει τι ποσοστό από τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει απορροφηθεί για την αποκατάσταση των μνημείων της Κω. Ούτε το 25%. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση των πληγέντων από το σεισμό του 2017 μνημείων στην Κω. Τα χρήματα παραμένουν αδιάθετα ακριβώς επειδή δεν είχαν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες για να ξεκινήσουν τα έργα. Οι μελέτες ωρίμανσης ανατέθηκαν τους αμέσως προηγούμενους μήνες. Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι ο συντονισμός των Υπηρεσιών, ώστε να ωριμάσουν και να δημοπρατηθούν τα έργα το συντομότερο δυνατό μετά την τριετή και πλέον καθυστέρηση», επισημαίνει το ΥΠΠΟΑ.

Σύνολο επισκέψεων 552 , Σήμερα 1