Θέλουν να δημιουργήσουν ένα… Μέτσοβο και στη Χαλκιδική

Ο τόπος μας

Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, είναι η Μεγάλη Παναγία, γνωστή για το Μεγάλο Προσκύνημα χάρη στο οποίο πολύς κόσμος προσέρχεται κάθε χρόνο.

Απέχει 80 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Είναι από τα παλαιότερα της Χαλκιδικής και αναφέρεται συχνά σε βυζαντινά έγγραφα του Αγίου Όρους.

Οι κάτοικοι είναι σαφείς: «Θέλουμε η Μεγάλη Παναγιά να γίνει το Μέτσοβο της Ανατολικής Χαλκιδικής». Σε αυτό το εγχείρημα συμμετέχουν επαγγελματίες της περιοχής, που έχουν δημιουργήσει πρωτότυπες, παραδοσιακές γαστρονομικές προτάσεις με τοπικά προϊόντα, όπως:

Παραδοσιακή φέτα, μαύρος χοίρος, πίνζα με χωριάτικο λουκάνικο και πορτοκάλι, ασύρτικο και ξινόμαυρο κρασί, πίτα με φέτα και άγριο μάραθο, απεριτίφ με τοπικό οίνο και λικέρ τριαντάφυλλο που παρασκευάζουν με μεράκι οι νοικοκυρές και μουντοβίνα, το τοπικό τσίπουρο από κερήθρα.

«Προσπαθούμε με ένα τρόπο διαφορετικό, να επικεντρωθούμε στα τοπικά προϊόντα μας, στο βουνό, σε περιπατητικές διαδρομές έτσι ώστε να ανθίσει και εδώ στα ορεινά ο τουρισμός, όπως στο Μέτσοβο», αναφέρουν.

Φωτογραφία από ΑΜΠΕ