Ένας μύθος που δεν έχει ξεθωριάσει στο ελάχιστο… Έγινε… 100 η Μαρία Κάλλας. Βίντεο

Πολιτισμός Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση της σπουδαιότερης και δημοφιλέστερης υψιφώνου στην ιστορία του λυρικού θεάτρου, της Μαρίας Κάλλας.

Γεννημένη ως Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου. Στον τόπο της γέννησής της είχε καταχωρηθεί ως Σοφία Καικιλία Κάλος.

Η μαγική φωνή και, κυρίως, η συναρπαστική προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας τη μετέτρεψαν σε έναν ανυπέρβλητο μύθο, ο οποίος, όχι μόνο δεν έχει ξεθωριάσει στο ελάχιστο, ακόμη και 46 χρόνια μετά από τον θάνατό της, αλλά την έχει τοποθετήσει στο Πάνθεον των προσωπικοτήτων που επηρέασαν καθοριστικά τον κόσμο, την τέχνη, την αισθητική.

Η συμβολή της Κάλλας στο παγκόσμιο λυρικό θέατρο υπήρξε επαναστατική, όχι απλώς εξαιτίας της φωνητικής της τελειότητας, αλλά επειδή ήταν εκείνη που έδωσε σημασία πέρα από την τραγουδιστική επάρκεια, στην ακρίβεια και στο πάθος της ερμηνείας. Για αυτόν τον λόγο τα ρεσιτάλ, οι παραστάσεις της, κάθε της εμφάνιση, έχουν μείνει ιστορικά.

Το σώμα της αποτεφρώθηκε, όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 και  η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος…

Από το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζοιυμε ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας», στο οποίο γίνεται αναφορά στο περίφημο ρεσιτάλ της Μαρίας Κάλλας στο Ηρώδειο, το καλοκαίρι του 1957, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ήταν τότε που η ίδια επέστρεφε μετά από 11 χρόνια απουσίας στην Ελλάδα αλλά βρέθηκε στο επίκεντρο του σάλου που προκλήθηκε από τις εφημερίδες λαμβάνοντας και πολιτικές προεκτάσεις σχετικά με το υπέρογκη για την εποχή αμοιβή της.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην ελληνική περίοδο της Κάλλας και σε σημαντικούς σταθμούς της καλλιτεχνικής της διαδρομής από το 1957 ως τον θάνατό της. Σπάνιες συνεντεύξεις και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό αποδίδουν με μοναδικό τρόπο πτυχές της προσωπικότητάς της.