Είναι Ελλάδα… Το στολίδι μιας ολόκληρης περιοχής…

Ταξιδεύοντας...

Τα Τρίκαλα είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας και διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, το στολίδι της περιοχής… Η σύνδεσή του με την ιστορία της πόλης αναδύεται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον Στράβωνα λεγόταν ότι κοντά στο Ληθαίο γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής. Στην όχθη του ποταμού, σε μια από τις γέφυρες, υπάρχει άγαλμα του Ασκληπιού φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο.

Πηγάζει από τα Αντιχάσια όρη, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Τα νερά του, μετά από διαδρομή 36 χιλιομέτρων, διασχίζοντας το κέντρο της πόλης, εκβάλλουν στον Πηνειό, λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Οι όχθες του, με τα διάφορα είδη βλάστησης και τα πανύψηλα πλατάνια, αποτελούν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, μια δροσερή πινελιά στο αστικό τοπίο. Στα νερά του συνυπάρχουν πανέμορφοι κύκνοι, πάπιες και νερόκοτες, προσδίδοντας ένα παραμυθένιο τόνο στην όψη του.

Ο ποταμός είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων. Δεδομένου ότι ο Ληθαίος διασχίζει τα Τρίκαλα, οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς. Η κεντρική γέφυρα η οποία είναι τοξωτή και μεταλλική, κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1886 από Γάλλους μηχανικούς (ανακατασκευάστηκε το 1996 και το 2015) και ενώνει την οδό Ασκληπιού (εμπορικό δρόμο) με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Σύνολο επισκέψεων 2,037 , Σήμερα 1