Εδώ δεν έχει ούτε σούβλες, ούτε κοκορέτσια… Εδώ τα κάρβουνα είναι για το θυμιατό της εκκλησιάς…

Ο τόπος μας

Ένα από τα ιδιαίτερα έθιμα που πραγματοποιούνται την περίοδο του Πάσχα στα Δωδεκάνησα είναι «τα κλήματα» στο νησί της Λέρου, ένα παμπάλαιο έθιμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με αυτό τη Μεγάλη Τετάρτη, αφού χτυπήσει η καμπάνα της εκκλησίας, μαζεύονται τα παιδιά των κατηχητικών, νέοι και νέες, αλλά και ενορίτες κάθε ηλικίας, παίρνουν τις ελληνικές και βυζαντινές σημαίες και τις «ποδιές» των εικόνων σε κοντάρια και ξεκινούν με πομπή για την εξοχή. Εκεί μαζεύουν τις βέργες από τα κλήματα που κλαδεύτηκαν, τις κάνουν δεμάτια, τα φορτώνουν σε υποζύγια και στις πλάτες τους και επιστρέφουν στις εκκλησίες τους τραγουδώντας:

Της Παναγιάς τα κλήματα
και του Χριστού τα ξύλα,
και της Αγια-Παρασκευής
τα κόκκινα καντήλια.
Ντήλια-ντήλια τα κόκκινα καντήλια.

Εκεί αποθέτουν τις βέργες σε ειδικό χώρο, όπου όταν ξεραθούν θα φτιαχτεί πρόχειρο καμίνι και τα κλήματα θα γίνουν καρβουνάκια για το θυμιατό. Στη συνέχεια αρχίζει η Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος.

Επίσης, ένα από τα παλαιά έθιμα που υπάρχουν είναι οι κάτοικοι του νησιού, τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής να επισκέπτονται τα νεκροταφεία του νησιού και να φροντίζουν τους τάφους των συγγενών τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «ΤΑ ΚΛΗΜΑΤΑ» ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΛΕΡΟ  - Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής όλοι οι Επιτάφιοι από τις ενορίες του νησιού, μέσα από τα γραφικά σοκάκια, συναντιούνται στον Πλάτανο, την πρωτεύουσα του νησιού, όπου εκεί γεροδεμένοι νέοι που κρατούν στους ώμους τους τους Επιτάφιους διαγωνίζονται ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά το “ιερό φορτίο” κι έτσι αναδεικνύεται κάθε χρόνο ο νικητής.

Όπως και σε όλα τα Δωδεκάνησα, έτσι και στη Λέρο, μια σημαντική διαφορά, σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, είναι ότι την ημέρα του Πάσχα δεν περιλαμβάνεται στο μενού ο οβελίας, τα κοκορέτσια και τα συναφή εδέσματα. Το τραπέζι της Ανάστασης περιλαμβάνει την παραδοσιακή μαγειρίτσα (το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά το Χριστός Ανέστη) και την Κυριακή μεσημέρι τον «Λαμπριάτη» που είναι αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι και εντόσθια.

Διαδώστε το Εδώ ζεις