Όταν η φύση στην Ελλάδα έχει κέφια… Τα 10 θαύματα που γοητεύουν τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο

Ο τόπος μας

Συχνά αναφερόμαστε στην ικανότητα της φύσης να δημιουργεί μοναδικά τοπία, που κανένας ανθρώπινος νους δεν θα μπορούσε να συλλάβει. Ένα από τα πιο μεγάλα και διάσημα ταξιδιωτικά γραφεία του κόσμου, το Lonely Planet, αναδεικνύει τα 10 θαύματα της φύσης στην Ελλάδα που αξίζει κανείς να παρατηρήσει και να θαυμάσει από κοντά.

Επιβλητικά και πανύψηλα, μυθικά βουνά, φαράγγια που προκαλούν δέος και καταλήγουν σε ονειρικές παραλίες, εξωπραγματικά τοπία που μοιάζουν από άλλο πλανήτη και άλλα εντυπωσιακά αξιοθέατα της φύσης συμπεριλαμβάνονται στη δεκάδα του Lonely Planet.

Στην κορυφή όλων βρέθηκε ο μεγαλοπρεπής Όλυμπος, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα, προσφέροντας στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες. Γνωστός παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας, υψόμετρο 2.917 μέτρα) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί, σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Για την προστασία της περιοχής, ανακηρύχθηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων του.

Η παραλία της Πρέβελης, στο νομό Ρεθύμνου, από τις πιο διάσημες και πολυφωτογραφημένες της Κρήτης, βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Είναι μια μοναδικής ομορφιάς αμμουδερή παραλία με ένα μικρό δάσος από φοίνικες που την κάνουν να μοιάζει εξωτική. Στην παραλία βρίσκονται και οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη , ο οποίος έχει αρκετό νερό , ακόμα και το καλοκαίρι. Σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα. Έτσι ο επισκέπτης που θα διαλέξει αυτή την παραλία για μπάνιο, έχει τη μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας η στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού. Επίσης φανταστική εμπειρία για τον επισκέπτη είναι το να περπατήσει και να ανέβει στον ποταμό. Οι φοίνικες στις όχθες του ποταμού προσφέρουν πλούσια σκιά και το έδαφος είναι ομαλό και με άμμο. Εξαιτίας αυτής της εικόνας που δίνει και του ασυνήθιστου περιβάλλοντος η παρήλια είναι πολύ δημοφιλής προορισμός στους τουρίστες.

Παραλία Πρέβελης Ρέθυμνο

Η πρώτη τριάδα ολοκληρώνεται από τις περίφημες Βάθρες της Σαμοθράκης, τις αλλεπάλληλες φυσικές λιμνούλες που σχηματίζονται μέσα στα βράχια με τα κρυστάλλινα, βαθυπράσινα νερά που έλκουν σαν άλλες σειρήνες τους επισκέπτες του νησιού, για να τους μαγέψουν με την απαράμιλλης αισθητικής φυσική ομορφιά τους. Το έντονο ανάγλυφο του όρους Σάος, οι αμέτρητες πηγές και τα εκατοντάδες ρυάκια “υφαίνουν” ένα μοναδικό τοπίο και δημιουργούν μικρές λίμνες, “φυσικές πισίνες”, μέσα στους βράχους κάτω από τα πανύψηλα καταπράσινα πλατάνια. Το τοπίο μοναδικό, η ενέργεια μαγική, ο ήχος του γάργαρου νερού σε ηρεμεί, σε ταξιδεύει, απομονώνεσαι στη φύση και ο χρόνος “παγώνει”.

Βάθρες Σαμοθράκης

Ακολουθεί το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καλάβρυτα, με τις 13 κλιμακωτές λίμνες σε τρία επίπεδα στα έγκατα του σπηλαίου. Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ακόμη και με το όνομα του. Λίμνες στο εσωτερικό του σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο ούτε παγκόσμια, ούτε για τον Ελλαδικό χώρο, όπου αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Το σπήλαιο είναι σπάνιο φυσικό δημιούργημα. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους υπέροχους σταλακτίτες έχει το μοναδικό προνόμιο που δεν υπάρχει σε άλλο σπήλαιο. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές σε τρεις ορόφους λίμνες που το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο. Το εξερευνημένο μήκος είναι 1980 μ. Το αξιοποιημένο μέρος του σπηλαίου είναι προς το παρόν 500 μ. Ο επισκέπτης μπαίνει από τεχνητή σήραγγα και καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Το τμήμα αυτό προκαλεί δέος και θαυμασμό.

Πέμπτο θαύμα της φύσης κατατάσσεται το Φαράγγι της Σαμαριάς, από τα διασημότερα της Κρήτης και το μακρύτερο φαράγγι σε όλη την Ευρώπη. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.Το φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως λειτουργώντας ως καταφύγιο για τον απειλούμενο Κρητικό αίγαγρο, ο οποίος περιορίζεται σήμερα στη Σαμαριά, στο νησί Θοδωρού αλλά και σε άλλες νησίδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Φαράγγι Σαμαριάς

Στην έκτη θέση βρίσκεται το άκρως εντυπωσιακό και επιβλητικό Σπήλαιο Μελιδονίου, γνωστό και ως Γεροντόσπηλιος, στο νομό Ρεθύμνου. Ο Γεροντόσπηλιος, όπως λέγεται κι αλλιώς, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών του ευρημάτων, του πλούσιου σπηλαιοδιάκοσμου. Το σπήλαιο έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς έχει συνδεθεί με μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Κρητικής Ιστορίας. Τον Οκτώβριο του 1823, 340 γυναικόπαιδα και 30 άντρες από το Μελιδόνι οχυρώθηκαν στο σπήλαιο για να αποφύγουν τον Οθωμανικό στρατό που εγκαταστάθηκε στο χωριό τους. Οι Οθωμανοί έκαναν πολλές αποτυχημένες εφόδους για να καταλάβουν το σπήλαιο. Έτσι, αποφάσισαν να φράξουν με κλαδιά και άλλες εύφλεκτες ύλες την είσοδο του και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Όλα τα γυναικόπαιδα και οι πολεμιστές βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία που προκάλεσε ο καπνός. Στη κεντρική αίθουσα του σπηλαίου έχει τοποθετηθεί οστεοφυλάκιο, με τα κόκαλα των ηρώων, που θυμίζει το δράμα του σπηλαίου του Μελιδονίου.

Σπήλαιο Μελιδονίου Ρέθυμνο

Ακολουθεί η Σκόπελος, με την πλούσια φύση, γεμάτη με πεύκα και πυκνά δάση, αλλά και τις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά. Για αυτό και στις 5/7/97 ανακηρύχθηκε επίσημα ως  πράσινο και γαλάζιο νησί  από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης του νησιού (άνω του 67 %) καλύπτεται από παρθένο πευκοδάσος. Η πόλη της Σκοπέλου επίσης έχει χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα από το 1978 ως  παραδοσιακός οικισμός  (19/10/78 προεδρικό διάταγμα 594, 13-11/78), κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής της , μείγμα διάφορων αρχιτεκτονικών ρυθμών , που δίνει μια αρχοντική όψη στην πρωτεύουσα του νησιού.

Τα Μετέωρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μία τέτοια λίστα, καθώς πρόκειται για ένα τοπίο που πραγματικά αφήνει άφωνο τον επισκέπτη. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

Μετέωρα, ταξίδι σε τόπο ιερό

Μετέωρα

Μία θέση πριν το τέλος συναντάται το ηφαίστειο της Νισύρου, από τα πιο απόκοσμα και ταυτόχρονα εντυπωσιακά σημεία της χώρας. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς πατώντας πάνω στα ηφαιστειογενή πετρώματα μόνο εξωπραγματική φαντάζει. Η Νίσυρος είναι το νεότερο από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και περιλαμβάνεται μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Η πιο πρόσφατη ισχυρή έκρηξη ήταν το 1888 που σχημάτισε έναν κυλινδρικό αγωγό από ηφαιστειακά στοιχεία με διάμετρο τουλάχιστον 25 μέτρων. Ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου, με το γενικό όνομα «Πολυβώτης», έχει διάμετρο 260μ και βάθος 30μ. Στην περιοχή βρίσκονται άλλοι πέντε νεότεροι κρατήρες, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι ο «Στέφανος», με διάμετρο 30μ και βάθος 30μ. Επίσης, το ηφαίστειο περιβάλλει κοιλάδα (καλντέρα), με μήκος 2.400μ και πλάτος 950μ.

Νίσυρος: Περπάτα σε κρατήρα ηφαιστείου

Ηφαίστειο Νίσυρος

Τέλος, η λίστα ολοκληρώνεται με την παραλία των Κουκουναριών στη Σκιάθο, η πιο φημισμένη του νησιού, η οποία ξεχωρίζει για το καταπράσινο δάσος κουκουναριών που αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα. Ανήκει στις καλύτερες παραλίες στη Μεσόγειο και είναι γνωστή και με το όνομα “Χρυσή Άμμος”, αφού η άμμος της είναι πολύ ψιλή και μοιάζει να λάμπει κάτω από τον ήλιο.
Η παραλία συνορεύει με το υδροβιότοπο της προστατευόμενης περιοχής της λιμνοθάλασσας Στροφυλιάς όπου υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο μέρος για τα ζώα. Η ονομασία Κουκουναριές προέρχεται από τα δέντρα που υπάρχουν εκεί τις Κουκουναριές.

Σύνολο επισκέψεων 914 , Σήμερα 1