Θα αναδείξουν ως μνημείο τον βράχο-κάθισμα του Κολοκοτρώνη. Από εκεί μεθόδευσε την Άλωση της Τρίπολης

Ο τόπος μας

Πολλά μέρη της χώρας μας έχουν τη δική τους ιστορία που καλό θα ήταν να γνωρίζουμε… Ανάμεσα σε αυτά είναι το περίφημο κάθισμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ο βράχος, στον οποίο καθόταν ο Κολοκοτρώνης, αποτελεί ένα σημείο ιστορικής σημασίας, καθώς εκεί ο Γέρος του Μοριά έστησε το παρατηρητήριο του. Από εκεί ο ίδιος μεθόδευσε την Άλωση της Τρίπολης έχοντας μια επιβλητική θέα σε ολόκληρη την πόλη και άρα τον έλεγχο των γεγονότων. Το σημείο με την πέτρα η οποία στην πραγματικότητα αναφέρεται ως κάθισμα βρίσκεται λίγη μόλις ώρα μακριά από την Τρίπολη. 

Το Κάθισμα του Κολοκοτρώνη: Πού βρίσκεται και ποια η ιστορία του

Μόλις συνειδητοποιείς τη στρατηγική θέση του υψώματος, με την Τρίπολη να απλώνεται μπροστά στα πόδια σου, με τα βουνά να την περικυκλώνουν, σαν ένα πέτρινο στεφάνι, τότε για λίγα δευτερόλεπτα μπορείς να πάρεις μια μικρή γεύση από την ευστροφία και την ηγετική ικανότητα του Κολοκοτρώνη.

Για αυτό το σημείο υπάρχει σχέδιο παρέμβασης και αναβάθμισης – ανάδειξης, του λεγόμενου ”καθίσματος” του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στο λόφο των Αγίων Θεοδώρων της Τρίπολης, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Τζιούμης. Φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτη – χορηγό, για αναμόρφωση του ιστορικού βράχου, αλλά και όλου του μοναδικού και ιστορικού χώρου του λόφου.