Ξεκίνησε… “δούλος” και κατέκτησε τη θεατρική σκηνή. Βίντεο

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Ο δημοφιλής ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης “έφυγε”, σαν σήμερα, 30 Ιουνίου του 2012.

Γεννήθηκε το 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, εργάστηκε ως βασικό στέλεχος στο Θέατρο Τέχνης και έπειτα στο ελεύθερο θέατρο. Ο πρώτος του ρόλος ήταν όταν υποδύθηκε έναν δούλο στην ιστορική παράσταση των «Ορνίθων» του 1959. Ο Θύμιος Καρακατσάνης ταυτίστηκε με τις αριστοφανικές κωμωδίες, καθώς οι ερμηνείες του υπήρξαν χαρακτηριστικές και τον καθιέρωσαν ως αριστοφανικό ηθοποιό ενώ στην πλούσια διαδρομή του ερμήνευσε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους σε έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

«Το θέατρο είναι καθαρά πολιτική πράξη κι όποιος πιστεύει ότι το θέατρο είναι «φρου φρου κι αρώματα» είναι ή γελοίος ή τζάμπα επαναστάτης. Το θέατρο είναι καθαρά υπόθεση λαού και πολιτικής πράξης, όπως είναι και ο πολιτισμός. Το θέατρο είναι σχολείο λαού και αιχμή του δόρατος ο καλλιτέχνης», είχε πει σε συνέντευξή του. Επίσης είχε αναφέρει: «Θα έπρεπε να είχα γεννηθεί πολύ μετά ή πολύ πριν. Αν είχα γεννηθεί στην αρχαιότητα, μπορεί να ήμουν ευτυχής. Τώρα δεν ξέρω πόσο μετά μπορώ να ελπίζω ότι θα είμαι ευτυχής».

Το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται τον Θύμιο Καρακατσάνη μέσα από το “ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ” και το έργο του Γιώργου Σκούρτη “Νταντάδες”, παραγωγής του 1982, με τον ίδιο να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον ρόλο του ανυπότακτου Πέτρου. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία με θέμα την αντίσταση ενάντια σε κάθε είδους εξουσία που γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και παραμένει διαχρονική ως σήμερα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι «Νταντάδες» συμβολίζουν τη σύγκρουση ανάμεσα στο άτομο και στο σύστημα και οι χαρακτήρες εμπνευσμένοι από το Θέατρο Σκιών (ο ένας ο μη συμβιβασμένος άνθρωπος, ο άλλος ο φοβισμένος και αλλοτριωμένος και ο τρίτος ο εκφραστής της εξουσίας) αποτελούν πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς.