Φόβοι επιστημόνων για τη Διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου. “Είναι αυξημένη η επικινδυνότητα…”

Ο τόπος μας

Οι επιστήμονες φωνάζουν τα τελευταία χρόνια για την επικινδυνότητα της Διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου εξαιτίας των κατολισθήσεων χωμάτων και βράχων που συμβαίνουν συχνά. Ήδη ζητείται να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι οι επιστήμονες μετά τις αναλύσεις του φαινομένου.

Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών πραγματοποίησε αυτοψία στη Διώρυγα. Οι τεχνικοί υπογράμμισαν την ανάγκη να πραγματοποιηθεί άμεσα τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη και εκτίμησαν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 16 εβδομάδες και στην συνέχεια εργασίες, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 8-9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας και διερεύνησης του κατολισθητικού κινδύνου που υπογράφουν ο καθηγητής κ. Λέκκας και ο γενικός διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Τσώκος, η περιοχή στο δυτικό πρανές της διώρυγας Κορίνθου έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση καταπτώσεων που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων αποφόρτισης και προστασίας των πρανών.

Για να μπορέσει όμως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει σε όλα αυτά, απαιτείται να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την Διώρυγα της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) το οποίο ήδη δρομολογείται.

Λουκέτο για 15 ημέρες στη διώρυγα της Κορίνθου -Τι κατέγραψε drone του ΕΚΠΑ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Ισθμός αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Πρόκειται για ένα γεωλογικό μνημείο, έναν χώρο ιστορικά φορτισμένο, ένα τεράστιο τεχνικό έργο και έναν τουριστικό προορισμό που  πρέπει να προστατεύσουμε. Ο Ισθμός της Κορίνθου έχει μήκος 6 περίπου χιλιόμετρα και το πιο στενό σημείο είναι εκεί όπου έχει κατασκευαστεί η διώρυγα της Κορίνθου (1880-1893).

Ήταν στρατηγικό σημείο και για το λόγο αυτό είχε κατασκευαστεί τείχος ήδη από τους αρχαίους χρόνους (τέλη 5ου αιώνα π.Χ.), που είχε διατηρηθεί μέχρι και τους Βυζαντινούς (Εξαμίλιον). Από το 1893 στον πλάτους 6,3 χιλιομέτρων ισθμό έχει διανοιχτεί η Διώρυγα της Κορίνθου, που στην πράξη καθιστά την Πελοπόννησο νησί. Σήμερα δύο οδικές, δύο σιδηροδρομικές και δύο βυθιζόμενες γέφυρες στα δύο άκρα της διώρυγας συνδέουν την ηπειρωτική πλευρά του ισθμού με εκείνη της Πελοποννήσου.

Δείτε το βίντεο από Korinthos TV με κατολίσθηση στην περιοχή