Γιατί κανένας Έλληνας δεν γεννήθηκε από τις 16-28 Φεβρουαρίου του 1923; Τι συνέβη, σαν σήμερα…

Σαν Σήμερα

Σε κανέναν ιστορικό αρχείο, όσο και αν ψάξετε, δεν πρόκειται να βρείτε Ελληνίδα ή Έλληνα που να έχει γεννηθεί ή να έχει πεθάνει, μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου του 1923! Ούτε υπάρχουν καταγεγραμμένα γεγονότα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη χώρα μας. Ούτε καν εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα…

Τι συνέβη και δεν υπάρχουμε, ως χώρα, αυτές τις 13 ημέρες; Η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή: Σαν σήμερα, περάσαμε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο και από τις 16 Φεβρουαρίου πήγαμε κατευθείαν στην 1η Μαρτίου.

Ωστόσο, με βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Β’ (το οποίο είναι ακόμη σε ισχύ αφού δεν έχει αντικατασταθεί με νεότερο) έγινε μετάβαση από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, την 16η Φεβρουαρίου του 1923, η οποία ορίστηκε ως 1η Μαρτίου. Οι ενδιάμεσες 13 ημέρες χάνονται στα χαρτιά, δια παντός…

Η κατάσταση όμως περιπλέχθηκε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, όταν ήρθε η 25η Μαρτίου. Το κράτος μπορούσε να τιμήσει εκείνη την ημέρα την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, αλλά δεν μπορούσε να γιορτάσει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αφού για την Ελλαδική Εκκλησία, που συνέχιζε να τηρεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο, ο Ευαγγελισμός θα ερχόταν στις 7 Απριλίου!

Προκειμένου να μην διαχωριστούν τα δύο σημαντικά γεγονότα για τη χώρα, η Ιεραρχία υποχωρεί…. Πολύ σύντομα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει και αυτή το Γρηγοριανό ημερολόγιο για τις θρησκευτικές εορτές, με εξαίρεση τις κινητές (όπως π.χ. το Πάσχα). Ομάδες κληρικών και λαϊκών διαφωνούν στην εισαγωγή του νέου ημερολογίου, την οποία θεωρούν προδοσία της ορθόδοξης παράδοσης και ένδειξη υποταγής στον Πάπα που επιχειρεί δολίως να αφομοιώσει τα χριστιανικά δόγματα.

Οι αντιδρώντες αποσχίζονται, θεωρώντας ότι αυτοί είναι οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.). Έκτοτε, οι εν λόγω πιστοί αποκαλούνται «παλαιοημερολογήτες», χωρίς όμως να θεωρούνται ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται σε κοινωνία με την κρατούσα Εκκλησία της Ελλάδας.

Σύνολο επισκέψεων 1,163 , Σήμερα 1