Τι έδειξε έρευνα ψυχολόγων… Οι γυναίκες ή οι άνδρες “διαβάζουν” καλύτερα το μυαλό του άλλου;

Ψυχογραφείν

Ψυχολόγοι ανέπτυξαν το πρώτο ερωτηματολόγιο σχετικά με την «ανάγνωση μυαλού», για να εξετάσουν πόσο καλά οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι σκέφτονται οι άλλοι.

Μια νέα προσέγγιση για την «ανάγνωση μυαλού» ανέπτυξαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπαθ, του Κάρντιφ και του Λονδίνου, για να εξετάσουν πόσο καλά καταλαβαίνουμε τι σκέφτονται οι άλλοι. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες στο να μπαίνουν στη θέση του άλλου.

Η ανάγνωση του μυαλού, μερικές φορές αναφέρεται στην ψυχολογία ως «νοητικοποίηση», είναι μια σημαντική ικανότητα που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε διακριτικά συμπεριφορικά στοιχεία που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάποιος με τον οποίο μιλάμε σκέφτεται κάτι που δεν λέει (π.χ. όταν είναι σαρκαστικός ή όταν λέει ψέματα).

Οι ερευνητές στο Μπαθ σχεδίασαν ένα νέο τεστ ανάγνωσης μυαλού, που αντλεί δεδομένα από περισσότερα από 4.000 αυτιστικά και μη αυτιστικά άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη ικανότητα στην ανάγνωση μυαλού από τους άντρες. Ο Δρ. Πουνίτ Σαχ, βασικός συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στην κοινωνική γνωστική επεξεργασία στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ εξηγεί: “Σίγουρα όλοι μας έχουμε εμπειρίες όπου δεν νιώθαμε να υπάρχει σύνδεση με τους συνομιλητές μας, όπου αντιληφθήκαμε ότι δεν μας κατάλαβαν ή ότι αυτά που είπαμε έγιναν κατανοητά με λάθος τρόπο. Μεγάλο μέρος του τρόπου που επικοινωνούμε βασίζεται στην κατανόηση του τι σκέφτονται οι άλλοι, κι όμως αυτή είναι μια περίπλοκη διαδικασία την οποία δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι”.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Ρέιτσελ Κλάτερμπακ επισημαίνει την κλινική σημασία του ερωτηματολογίου: Αυτό το νέο τεστ, που χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να συμπληρωθεί, έχει σημαντική χρησιμότητα σε κλινικό πλαίσιο. Δεν είναι πάντα προφανές αν κάποιος έχει δυσκολίες να κατανοεί και να απαντά στους άλλους – και πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει τεχνικές που περιορίζουν την εμφάνιση κοινωνικών δυσκολιών, παρόλο που αυτές παραμένουν.

Αυτή η έρευνα είχε σκοπό να βελτιώσει την κατανόηση σχετικά με τις ικανότητες ανάγνωσης του μυαλού και να προσφέρει λύσεις σε όσους μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ιδιαίτερα στα άτομα με αυτισμό. “Έχουμε δημιουργήσει ένα ελεύθερα διαθέσιμο ερωτηματολόγιο το οποίο ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αναγνώριση ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες σχετικές με κοινωνικές καταστάσεις”, αναφέρουν οι ερευνητές. Ολόκληρο το άρθρο, https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/gnostiki-psyxologia/10300-oi-gynaikes-einai-kalyteres-stin-anagnosi-tou-myaloy.html

Σύνολο επισκέψεων 3,917 , Σήμερα 5