Πολλοί δεν θα το πιστεύετε, αλλά αυτός ο συνδυασμός είναι από τα πιο δυναμωτικά φαγητά

Διατροφή

Διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι κάποιοι διατροφικοί συνδυασμοί αυξάνουν τη θρεπτική αξία των πιάτων σας προς όφελος του οργανισμού σας. Για παράδειγμα, τα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο όμως τυχαίνει να βρίσκεται στο ρύζι.

Έτσι, αν μαγειρέψετε τα όσπρια με ρύζι, προσφέρει στο σώμα σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, σχεδόν ισάξια, με αυτή του κρέατος. Ένας από αυτούς τους συνδυασμούς είναι το φακόρυζο, από τα βασικά φαγητά, και όχι τυχαία, των παικτών του survivor. Tο φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα, βασικό της νηστίσιμης ελληνικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Το πιάτο αυτό περιλαμβάνει πρωτεΐνη αυξημένης βιοδιαθεσιμότητας εξαιτίας της αλληλοσυμπλήρωσης αμινοξέων, έχει υψηλής περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες, ιχνοστοιχεία, όπως χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, βιταμίνες κυρίως συμπλέγματος Β (που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων καθώς και της νευρική λειτουργίας) και ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε από το προστιθέμενο ελαιόλαδο, αλλά και πληθώρα άλλων αντιοξειδωτικών παραγόντων, τόσο από τις φακές όσο και από τη δάφνη, τη ρίγανη και τα άλλα διάφορα μπαχάρια, που μπορείτε να προσθέσετε.

Το φακόρυζο είναι μια αρκετά καλή επιλογή για αποκατάσταση της υγείας, καθώς παρέχει τη σωστή αναλογία πρωτεΐνης- υδατανθράκων και μάλιστα στη σωστή ποσότητα, δηλαδή 1 μερίδα παρέχει κατά προσέγγιση 25 g πρωτεΐνης και 75 υδατάνθρακα.

Loading