Η Ελληνική σημαία ξανά στην Ακρόπολη…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Η απελευθέρωση της Αθήνας. Η Ελληνική σημαία ξανά στην Ακρόπολη”, του 1985, είναι του Αναστάσιου Αλεβίζου, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τάσσος. Δημοσιεύεται, καθώς, σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου του 1944, εκκενώνεται η Αθήνα από τα γερμανικά στρατεύματα.

Το πρωί (8:00 π.μ.) της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο στρατηγός Φέλμι, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο, κατάθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα, διαμέσου της Ιεράς Οδού.

Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας, έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής (ή 3,5 έτη, που μεσολάβησαν από τον Απρίλιο του 1941 έως εκείνη την ημέρα) και ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο.

Την ιστορική εκείνη ημέρα, όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή… Το έργο της φωτογραφίας είναι δωρεά της ΑΓΕΤ Ηρακλής και αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη.

Σύνολο επισκέψεων 1,209 , Σήμερα 2