Τα εγκαίνια συνέπεσαν με έκλειψη Ηλίου… Τυχαίο;

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι του 1860 όπου απεικονίζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Θησείο.

Το ερευνητικό κέντρο και αστεροσκοπείο, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, θεμελιώθηκε στις 28 Ιουνίου του 1842. Εμπνευστής του ήταν ο Μακεδόνας αστρονόμος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Βούρης. Ο Γεώργιος Βούρης έπεισε τον Γεώργιο Σίνα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του αστεροσκοπείου Αθηνών. Την ημέρα, μάλιστα, των εγκαινίων συνέπεσε και έκλειψη ηλίου που περιέγραψε ο Δανός ιστορικός και γεωγράφος A. L. Koppen.

Το αρχικό κτίριο του πρώτου αυτού ελληνικού ερευνητικού ιδρύματος ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν στο Λόφο των Νυμφών, έναν από τους επτά λόφους που δεσπόζουν στην πόλη των Αθηνών. Ήταν δωρεά του Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη βαρώνου Γεωργίου Σίνα και η κατασκευή του περατώθηκε το 1846 με συνολικό κόστος 500.000 δραχμών.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαχειρίζεται τον αρχαιότερο μετεωρολογικό σταθμό της Ελλάδας και έναν από τους αρχαιότερους στη Νότια Ευρώπη. Ο σταθμός είναι τοποθετημένος στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο (Λόφος Νυμφών).

Στη φωτογραφία, που αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com, φαίνονται τα δυτικά προάστια που ήταν ακόμα χωράφια. Στο βάθος ο ελαιώνας και το όρος Αιγάλεω.

 5,262 Σύνολο επισκέψεων,  1 Σήμερα είδαν