Έντομο-φονιάς καταστρέφει το δάσος του Σέιχ Σου. Έχει “φάει” εκατοντάδες χιλιάδες πεύκα

Περιβάλλον

Μεγάλη οικολογική καταστροφή σημειώνεται στο δάσος του Σέιχ Σου εξαιτίας ενός εντόμου-φονιά των πεύκων. Παρά τις υλοτομήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, το έντομο συνεχίζει να προσβάλει τα δέντρα, αυτού του σημαντικού δάσους πνεύμονα για τους Θεσσαλονικείς.

Στο δάσος του Σέιχ Σου έχει εγκατασταθεί πλέον ένα φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda που μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που αναλογούν πάνω από το 1/10 του δάσους. Το συγκεκριμένο έντομο δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς και η υλοτόμηση, αλλά και η άμεση απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων από το δάσος είναι η μοναδική λύση, προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το έντομο κάνει την εμφάνισή του, αφού πριν από 2,5 χρόνια υπήρχαν αναφορές για πεύκα τα οποία είχαν νεκρωθεί εξαιτίας του.
Ο Δήμος Νεάπολης- Συκεών, για μία ακόμη φορά, φωνάζει προς τους αρμόδιους για την καταστροφή του περιαστικού δάσους από το φλοιοφάγο έντομο.

Τα αντίμετρα της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στο φλοιοφάγο ...

Αυτή τη στιγμή στο δάσος υπάρχουν τεμαχισμένοι και στοιβαγμένοι κορμοί δέντρων, αποξηραμένα κομμένα κλαδιά, παχιά στρώματα πευκοβελόνας, που αποτελούν κίνδυνο για πυρκαγιά με την άνοδο της θερμοκρασίας και αποξηραμένα δέντρα από το έντομο του φλοιοφάγου. «Δυστυχώς, η τραγική εξέλιξη των γεγονότων μάς δικαιώνει πλήρως, όταν τονίζαμε ότι η προστασία του Σέιχ Σου ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού το πρόβλημα διαγνώστηκε επίσημα ήδη από το 2017, και αυτή η προστασία εξελίχθηκε με αργότατους ρυθμούς και πλημμελέστατη οργάνωση, ελλείψεις και παραλείψεις», αναφέρει ο Δήμος.

Φλοιοφάγο έντομο κατασπαράζει το Σέιχ Σου -Ερευνα διέταξε η ...

Φαίνεται, πως η καταστροφή του δάσους του Σέιχ Σου συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Δεκάδες χιλιάδες νέα δένδρα έχουν ήδη αποξηρανθεί κι ακόμη περισσότερο σε δεκάδες χιλιάδες δένδρα έχει μεταπηδήσει το φλοιοφάγο έντομο. “Οι εργασίες, όποτε και όταν γίνονταν υποτυπωδώς, άφησαν χιλιάδες κυβικά μέτρα από πευκοβελόνες και μικρά κλαδιά στο έδαφος. Όχι μόνο συνεχίζονται να αποξηραίνονται νέα δένδρα και να εξαπλώνεται η καταστροφή, αλλά όσο βαδίζουμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση των θερμοκρασιών, όλη αυτή η τεράστια κρούστα που δημιουργείται από αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνη να προκαλέσει φωτιά», επισημαίνεται.

Σημειώνεται πως μετά από τρία χρόνια που έχει επέλθει αυτή η καταστροφή, ο Δήμος καταγγέλλει ότι περιμένει τη σοβαρή συνεργασία των αρχών του υπουργείου, του δασαρχείου, κ.λπ., με την επιστημονική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να σχεδιαστεί από κοινού η αναζωογόνηση του δάσους με την αναδάσωση και φύτευση εκατοντάδων χιλιάδων δένδρων που πρέπει να γίνει.