Αυτό το σπάνιο αυγό είναι 160 φορές μεγαλύτερο από αυτό της κότας… Και είναι στον τόπο μας…

Πολιτισμός

Οι ζωολογικές συλλογές του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, έχουν εμπλουτιστεί με ένα πολύ σημαντικό δείγμα: το αυγό Αιπυόρνιθας, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα, πιθανότατα μόνο ένα ακόμα τέτοιο αυγό.
Τα αυγά της Αιπυόρνιθας ήταν περίπου 160 φορές μεγαλύτερα από τα αυγά της κότας.

Το συγκεκριμένο έχει διαστάσεις 21Χ31 εκ. Τα πτηνά του γένους Aepyornis ήταν ενδημικά της Μαδαγασκάρης. Ονομάζονταν πουλιά ελέφαντες λόγω του μεγέθους τους. Ζύγιζαν μέχρι 400 κιλά και πιθανότατα ήταν τα μεγαλύτερα πτηνά που έζησαν στη γη, εξαφανίστηκαν, δε, πριν από περίπου 1000 χρόνια.

Οι Αιπυόρνιθες, όπως η Στρουθοκάμηλος, ο Κασουάριος, η Ρέα, το Εμού και το Κίουι, δεν μπορούσαν να πετάξουν. Η εξαφάνιση τους οφείλεται στις δραστηριότητες του ανθρώπου, καθώς -σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία- τα κυνηγούσε για το κρέας τους. Πιθανά, η κατανάλωση των αυγών του, που μπορούσε να θρέψει ολόκληρη οικογένεια, να οδήγησε στην εξαφάνιση του είδους. Σύμφωνα, επίσης, με άλλη θεωρία, η εξαφάνισή τους οφείλεται στη διασπορά ασθενειών, μαζί με τα κοτόπουλα και άλλα πτηνά, που μεταφέρθηκαν από τον άνθρωπο στη Μαδαγασκάρη.

Το ζεύγος Κωνσταντίνος και Φανή Κωνσταντινίδη δώρισαν το αυγό στο Μουσείο Μπενάκη. Στο ζεύγος δωρήθηκε από αξιωματούχο της Μαδαγασκάρης. Φωτογραφία από Μοπυσείο Μπενάκη.

Σύνολο επισκέψεων 2,609 , Σήμερα 5