Αρχοντικά… κόσμημα. Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας

Πολιτισμός

Εξαίρετα αρχιτεκτονικά δείγματα του 18ου αιώνα, τα αποκατεστημένα αρχοντικά αποκαλύπτουν μυστικά της αστικής κοινωνικής ζωής εκείνης της εποχής.

Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα στην Κοζάνη

Μπορεί να είναι εικόνα πόρτα και εξωτερικοί χώροι

Διώροφο αρχοντικό με υπόγειο. Χτίστηκε το 1743 και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της Δυτικής Μακεδονίας. Η αρχιτεκτονική της κατοικίας στο νομό Κοζάνης, από τα μέσα του 18ου αι. γνωρίζει  μεγάλη άνθηση, αντανακλώντας την οικονομική ευμάρεια η οποία συμπίπτει με την εμφάνιση της νέας αστικής τάξης των εμπόρων και την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη πολλών πόλεων. Η Κοζάνη, η Σιάτιστα, η Εράτυρα, το Τσοτύλι, το Βελβεντό και πολλά από τα χωριά του Βοΐου, όπως ο Πεντάλοφος και η Αγία Σωτήρα, έχουν να επιδείξουν εξαίρετα αρχιτεκτονικά δείγματα της εποχής εκείνης.

Αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα

Το αρχοντικό Πούλκως (ή Πουλκίδη) βρίσκεται στη συνοικία Γεράνεια. Σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την είσοδο άρχισε να χτίζεται το 1752. Φέρει εξαιρετικό γραπτό διάκοσμο, βιτρώ και ξυλόγλυπτα. Εκπληκτικής τέχνης είναι και οι γύψινες διακοσμήσεις στα τζάκια του αρχοντικού.

Αρχοντικό Μαλιόγκα στη Σιάτιστα

Το αρχοντικό Μαλιόγκα κτίστηκε πιθανόν το 1759. Είναι διώροφο, πέτρινο και αποτελεί αξιόλογο δείγμα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το Αρχοντικό Αργυριάδη – Μαλιόγκα βρίσκεται στη συνοικία Χώρα. Μαζί με του Νεραντζόπουλου καθώς και δύο παράσπιτα και κτιστό περίβολο, αποτελούν μία οικιστική ενότητα τυπική του παλαιού πολεοδομικού ιστού της Χώρας.

Το αρχοντικό Μαλιόγκα κτίστηκε πιθανόν το 1759 και βρίσκεται στη συνοικία Χώρα της Σιάτιστας. Είναι διώροφο, πέτρινο και αποτελεί αξιόλογο δείγμα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Εσωτερικά, φέρει ζωγραφικό διάκοσμο, ο οποίος συντηρήθηκε στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ. Οι ανθρωπόμορφες απεικονίσεις αναφέρονται σε πρόσωπα και θέματα εθνικού ενδιαφέροντος ενώ ανάμεσα σε άλλες μορφές απεικονίζεται  και το πορτρέτο του Ρήγα Φεραίου.