Φημίζεται για τα 55 πέτρινα γεφύρια του και εντυπωσιάζει τους φίλους του rafting. Εικόνες

Ο τόπος μας

Ο Άραχθος είναι από τους πιο εντυπωσιακούς ποταμούς,ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και ο τρίτος από τους κυριότερους ποταμούς της Ηπείρου. Έχει συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα, καθώς πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο. Ουσιαστικά ο Άραχθος διαρρέει ένα τμήμα του νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο τον νομό Άρτας.

Ο ποταμός περνάει από φαράγγια, λίμνες, καταρράκτες και τμήματα που θεωρούνται τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχοντας ενταχθεί και στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων.

Φημίζεται για τα σπουδαία τοξωτά γεφύρια που συνδέουν τις όχθες του, όπως το γεφύρι της Άρτας και το γεφύρι της Πλάκας, που όλα μαζί υπολογίζονται σε 55 πέτρινα γεφύρια, τα οποία εκπροσωπούν τη φημισμένη παράδοση των μαστόρων της Ηπείρου.

Το γωστό γεφύρι της Πλάκας είναι μονότοξο με άνοιγμα καμάρας 40 μέτρα και ύψος 19 μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πράμαντα και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1866. Κατέρρευσε από τις πλημμύρες και αποκαταστάθηκε.

Το γεφύρι της Άρτας βρίσκεται έξω από την πόλη της Άρτας και αποτελείται από τέσσερις μεγάλες καμάρες. Το συνολικό του μήκος είναι 145 μέτρα. Θεμελιώθηκε γύρω στο 1606 και η κατασκευή του είναι φορτισμένη με διάσημους λαϊκούς θρύλους.

Ο Άραχθος μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή περίπου 110 χιλιόμετρων, χύνεται τελικά στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην Άρτα. Τα πλούσια σε φερτά υλικά νερά του ποταμού συνέβαλαν στο σχηματισμό των λιμνοθαλασσών Λογαρού, Ροδιά και Τσουκαλιό που αποτελούν και τμήμα της ιδιαίτερα σημαντικής προστατευόμενης περιοχής Υγροτόπων Αμβρακικού.

Τα νερά του Άραχθου θεωρούνται παράδεισος για τους φίλους του rafting, του κανό και του καγιάκ, οι οποίοι δίνουν διαρκές παρών στην περιοχή. Ως ομορφότερο κομμάτι του ποταμού θεωρείται αυτό που ξεκινά από τη Γέφυρα Πολιτσάς στο Αμπελοχώρι, καταλήγοντας στο περίφημο Γεφύρι της Πλάκας. Διέρχεται από τον πανέμορφο καταρράκτη της Κλίφκης (ύψους 14 μέτρων) και τη φυσική του λίμνη, όπου τα καλοκαίρια μπορείτε να κάνετε και στάση για κολύμπι.