Ιδανικές για να λύσετε δύο προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν πάρα πολλούς… Και χωρίς χάπια…

Διατροφή

Έρευνες επιστημόνων έχουν επικεντρωθεί στις αγκινάρες οι οποίες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα δε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, ενώ παρέχει σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Ερευνητές έχουν καταγράψει ότι μπορούν να μειώσουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και να αυξήσουν την «καλή» HDL χοληστερόλη. Μπορούν δε να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως και να βελτιώσουν τη λειτουργία του ήπατος.

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Μια μεγάλη ανασκόπηση σε περισσότερους από 700 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας καθημερινά για 5-13 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Πρόσφατη μελέτη σε 143 ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας που λαμβάνεται καθημερινά για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 18,5% και 22,9% της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης, αντίστοιχα. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας μπορεί να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη HDL σε ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη.

Το εκχύλισμα αγκινάρας επηρεάζει τη χοληστερόλη με δύο βασικούς τρόπους: Πρώτον, οι αγκινάρες περιέχουν λουτεολίνη, ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τον σχηματισμό χοληστερόλης. Δεύτερον, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας ενθαρρύνει το σώμα σας να επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τη χοληστερόλη, οδηγώντας σε χαμηλότερα γενικά επίπεδα.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιστημονική μελέτη σε 98 άντρες με υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας, ημερησίως, για 12 εβδομάδες μείωσε τη διαστολική και συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 2,76 και 2,85 mmHg, αντίστοιχα.

10 λόγοι για να φάτε αγκινάρες | clickatlife

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ σας από βλάβες και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων ιστών. Αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών τοξινών από το συκώτι σας.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε, το εκχύλισμα αγκινάρας που χορηγήθηκε σε αρουραίους είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη ηπατική βλάβη, υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και καλύτερη ηπατική λειτουργία μετά από υπερβολική δόση φαρμάκου, σε σύγκριση με αρουραίους που δεν έλαβαν εκχύλισμα αγκινάρας. Οι μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν επίσης θετικές επιδράσεις στην υγεία του ήπατος.

Για παράδειγμα, μία δοκιμή σε 90 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο έδειξε ότι η κατανάλωση 600 mg από εκχύλισμα αγκινάρας ημερησίως για δύο μήνες οδήγησε σε βελτιωμένη ηπατική λειτουργία.

Σε άλλη μελέτη, που έγινε σε παχύσαρκους ενήλικες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, η λήψη εκχυλίσματος αγκινάρας καθημερινά για δύο μήνες είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη φλεγμονή του ήπατος και λιγότερη απόθεση λίπους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά που απαντώνται στις αγκινάρες – η κυαναρίνη και η σιλυμαρίνη – είναι εν μέρει υπεύθυνα για αυτά τα οφέλη. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του εκχυλίσματος αγκινάρας στη θεραπεία της ηπατικής νόσου.