Έτσι το ανοσοποιητικό θα “πολεμήσει” τον ιό. Σε ποιες τροφές είναι οι βιταμίνες που χρειαζόμαστε

Διατροφή

Πληθώρα ερευνών επιστημόνων δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή βοηθά στη στήριξη της βέλτιστης ανοσοποιητικής λειτουργίας του οργανισμού μας. Επειδή κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα νοσήσει, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρώμε όσο πιο υγιεινά γίνεται. Γιατί, όπως λένε και οι επιστήμονες, αν νοσήσουμε από τον κορονοϊό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για την καταπολέμησή του.

Έτσι χρειαζόμαστε να λαμβάνουμε αυτές τις τροφές που περιλαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες:

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, του αναπνευστικού και του εντέρου, ενισχύοντας την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας. Χρειαζόμαστε επίσης βιταμίνη Α για να βοηθήσουμε στην παραγωγή αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τα παθογόνα που προκαλούν μόλυνση. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών, τυριά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Επιπλέον, τα λαχανικά περιέχουν β-καροτένιο, το οποίο το σώμα μας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α. Το β-καροτένιο βρίσκεται σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, όπως η κολοκύθα και τα καρότα.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, ιδίως οι Β6, Β9 και Β12, συμβάλλουν στην πρώτη απόκριση του σώματός μας όταν αναγνωρίσει ένα παθογόνο. Η Β6 εντοπίζεται σε δημητριακά, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, στο κοτόπουλο και το κρέας. Η B9 (φυλλικό οξύ) είναι άφθονη στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Η B12 (κυανοκοβαλαμίνη) βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και στο εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | 10 τροφές για γερό ανοσοποιητικό

Βιταμίνες C και E

Όταν το σώμα μας καταπολεμά μια μόλυνση, βιώνει αυτό που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες οδηγεί στην παραγωγή ελευθέρων ριζών που μπορούν να διαπεράσουν τα τοιχώματα των κυττάρων, προκαλώντας διαρροή του περιεχομένου σε ιστούς και επιδείνωση της φλεγμονής. Οι βιταμίνες C και η βιταμίνη Ε βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι οι φράουλες, τα πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ, μούρα, ακτινίδια, το μπρόκολο, οι ντομάτες και η  πιπεριά. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια.

Βιταμίνη D

Ορισμένα ανοσοκύτταρα χρειάζονται βιταμίνη D για να καταστρέψουν τα παθογόνα που προκαλούν μόλυνση. Παρόλο που η έκθεση στον ήλιο είναι ο βασικός τρόπος να συνθέσουμε βιταμίνη D, τώρα που δε βγαίνουμε έξω, καλό είναι να αναζητήσουμε τρόφιμα πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη, όπως τα αυγά, τα ψάρια και ορισμένα γαλακτοκομικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο 15 λεπτά την ημέρα στον ήλιο για να καλύψουν την ανάγκη τους σε βιταμίνης D. Ωστόσο, τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα, κάτι το οποίο θα κρίνει φυσικά ο γιατρός τους. Μια ανασκόπηση 25 μελετών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα σε άτομα με ανεπάρκεια.