Το “αξιοθέατο” του Αιγίου. Η δυσοσμία φτάνει… μέχρι την Αθήνα. Σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων

Περιβάλλον

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, στο Αίγιο και στις υπόλοιπες κωμοπόλεις του Δήμου Αιγιαλείας
από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που πλέον αναδεικνύονται ως “το αξιοθέατο” της περιοχής.
Τα σκουπίδια έχουν σχηματίσει παντού λόφους, στους δρόμους, στις πλατείες, στους κοινόχρηστους χώρους, στις όχθες των ποταμών και στις παραλίες, λόγω αδυναμίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας να τα δεχθεί.
Η οσμή είναι έντονη και οι κάτοικοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμα εντονότερο με την άφιξη των καλοκαιρινών εκδρομέων.
Περισσότεροι από δέκα φορείς διοργάνωσαν συλλαλητήριο αντιδρώντας στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος, με τα βουνά σκουπιδιών να συσσωρεύονται ακόμα και δύο μήνες στα πεζοδρόμια.

Το αδιέξοδο με την επεξεργασία των απορριμμάτων στο Αίγιο είναι παλιό. Ξεκίνησε όταν οι χωματερές έκλεισαν και όλες οι ποσότητες άρχισαν να στέλνονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (αρχικά στα Ιωάννινα) και τελικά στον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Οι δυσλειτουργίες, όμως, του εν λόγω ΧΥΤΑ πολλαπλασιάζονταν όσο αυξάνονταν και οι ποσότητες. Βιώσιμη λύση έκτοτε δεν έχει βρεθεί – πραγματοποιούνται μόνον «πυροσβεστικές παρεμβάσεις» στο παρά πέντε για την αποσυμφόρηση της κατάστασης.