Δύσκολο να το πιστέψεις… Μετά από 20 χρόνια σχεδιάζεται η ανάπλαση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Πολιτισμός

Μετά την προώθηση του συνόλου των σχετικών εγγράφων από την εταιρία “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” προς την Περιφέρεια Αττικής, είναι προ των πυλών
η άμεση δημοπράτηση των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Οι οκτώ πολυκατοικίες διασώθηκαν από την κατεδάφιση και την πώληση και αποδόθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής για να αποκατασταθούν.
Για το διατηρητέο ιστορικό προσφυγικό συγκρότημα προβλέπονται οι χρήσεις κατοικίας για τους διαμένοντες ιδιοκτήτες, κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες, ξενώνα συνοδών ασθενών του νοσοκομείου “‘Αγιος Σάββας” και Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης.

Ήδη, εξασφαλίστηκαν οι μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης και οι απαιτούμενες εγκρίσεις για ένα έργο στην καρδιά της Αθήνας που εκκρεμούσε επί 20 χρόνια.
Ταυτόχρονα η “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” εξασφάλισε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τον αρχικό προϋπολογισμό των 10.000.000 ευρώ τα οποία έχουν ήδη διατεθεί για αυτό τον σκοπό.
Ο φάκελος περιλαμβάνει τις οριστικές μελέτες και τις μελέτες εφαρμογής (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές), τα τεύχη δημοπράτησης, όπως και τις εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και την υπηρεσία Δόμησης του δήμου Αθηναίων.