Θέλουν voucher από το κράτος οι Έλληνες για να πάνε διακοπές. Και το ποσό που επιθυμούν…

Κοινωνία

Διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναφέρει ότι τουλάχιστον 20% περισσότεροι Έλληνες θα επιλέξουν να πάνε διακοπές αν λάβουν μια οικονομική ενίσχυση (voucher) από το κράτος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σε 1073 Έλληνες καταναλωτές η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί να δοθεί voucher για να κάνει διακοπές φέτος (66,45) ενώ η παροχή voucher αυξάνει τις προθέσεις των Ελλήνων να κάνουν διακοπές σχεδόν κατά 20% (από 47% που ήταν η αρχική πρόθεση σε 66,4%). Μάλιστα, το 71,1% προτείνει το ποσό του voucher να κυμαίνεται από 200 έως 400. Όπως προκύπτει, η παροχή voucher μπορεί να διαφοροποιήσει περισσότερο την επιλογή του προορισμού των διακοπών των Ελλήνων, λιγότερο την περίοδο και ακόμα λιγότερο το είδος της διαμονής τους .

Πάντως στο ερώτημα αν σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι το 47% απάντησε θετικά, το 34% απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα, ενώ το 19% απάντησε ότι δεν σκοπεύει να κάνει διακοπές.

Ούτε για μια εβδομάδα δεν μπορεί να πάει διακοπές ένας στους δύο ...

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους αναμένουν πτώση στις τιμές των ξενοδοχείων ενώ θεωρούν ότι οι τιμές των εστιατορίων θα παραμείνουν ίδιες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες στην τσέπη των Ελλήνων, το 75% βίωσε μικρή έως μεγάλη μείωση στο εισόδημά του λόγω COVID-19.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για τις προσδοκίες τους από τις τουριστικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά στις τιμές. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (53,8%) προσδοκά πως οι τιμές στα καταλύματα θα είναι χαμηλότερες σε κάποιο βαθμό, ενώ το 31,6% του δείγματος θεωρεί πως θα είναι περίπου οι ίδιες. Μόνο το 14,6% περιμένει τις τιμές να είναι υψηλότερες από την περυσινή χρονιά. Στον αντίποδα, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 56,2% προσδοκούν πως οι τιμές στα εστιατόρια θα είναι περίπου οι ίδιες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 23,8% περιμένει να πληρώσει λιγότερα σε σχέση με πέρσι για φαγητό ενώ το 20% αναμένουν οι τιμές να είναι αυξημένες.