Μαύρη ημερομηνία… Είχε και η Ελλάδα τον δικό της “Τιτανικό”

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, το 1947, βυθίστηκε, στον Νότιο Ευβοϊκό, το επιβατηγό «Χειμάρρα», που έμεινε στην ιστορία ως “ο Τιτανικός της Ελληνικής Ακτοπλοΐας”. Είναι το πιο πολύνεκρο ναυτικό ατύχημα στην Ελλάδα. Σε αυτήν την μαύρη ημερομηνία έχασαν τη ζωή τους 391 άτομα…

Το επιβατηγό ατμόπλοιο «Χειμάρρα» απέπλευσε στις 8:30 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου 1947, από τη Θεσσαλονίκη για τον Πειραιά, με 544 επιβάτες και 86 άνδρες πλήρωμα. Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

Τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου και ενώ το «Χειμάρρα» έπλεε στον Νότιο Ευβοϊκό, λόγω πυκνής ομίχλης, προσέκρουσε στις βραχονησίδες «Βερδούγια», μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας. Αυτή βέβαια είναι η επικρατέστερη αναφορά, καθώς υπάρχουν κι άλλα σενάρια, όπως ότι προσέκρουσε σε μαγνητική θαλάσσια νάρκη ή ότι έγινε σαμποτάζ.

Η σφοδρή πρόσκρουση προκάλεσε εισροή υδάτων και σοβαρό πρόβλημα στο πηδάλιο του πλοίου, με αποτέλεσμα να παραμείνει ακυβέρνητο. Οι επιβάτες ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν το πλοίο, ωστόσο αυτό δεν έγινε μεθοδικά και με τάξη, αλλά εντελώς ανεξέλεγκτα.

Μέσα σε μιάμιση ώρα το επιβατηγό βυθίστηκε σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από την Αγία Μαρίνα. Ο πανικός κατά την εγκατάλειψη του πλοίου, το φοβερό κρύο αλλά και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 391 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, πολιτικοί κρατούμενοι και χωροφύλακες συνοδοί. Άλλες πηγές δε αναφέρουν πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 400.

Στη δίκη που ακολούθησε, ο δεύτερος πλοίαρχος Μπέρτολς, που ήταν βάρδια την ώρα του ναυαγίου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών και ο πλοίαρχος Μπελέσης σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή. Για την απώλεια του πλοίου το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε από την ασφάλεια 70.000 λίρες Αγγλίας.

3

Σύνολο επισκέψεων 896 , Σήμερα 1