Είναι σε… καραντίνα 20 χρόνια. Θυμήθηκαν την 74χρονη, μοναδική κάτοικο στην Κίναρο… Ο φόβος της…

Πρόσωπα

Σε ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων, μεταξύ Καλύμνου και Λέρου, στην Κίναρο είναι το σπίτι της μοναδικής κατοίκου, της Ειρήνης Κατσοτούρχη, γνωστή στους Έλληνες, ως Ρηνιώ. Αυτή 74 χρονη εδώ και πολλά χρόνια κρατά ψηλά την ελληνική σημαία στο νησί… Την Ρηνιώ επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου, ελπίζουμε όχι για επικοινωνιακούς λόγους… Γιατί οι πολιτικοί πάντα έχουν ένα λόγο για να την επισκεφτούν, αλλά όχι πάντα το σωστό λόγο…

Σύμφωνα με την απογραφή, το 1947, η Κίναρος μετρούσε 15 κατοίκους, ενώ ως το 1961 δεν έμενε κανείς εκεί. Από το 1971 και έπειτα το νησάκι μετρούσε κάποιες φορές  3 ή  4 κατοίκους.  Ωστόσο, από το 2013, μοναδική κάτοικος της ακριτικής Κινάρου είναι η κυρά Ρηνιώ. Όταν η Ελλάδα είχε πληθυσμό 2,5 εκατομμύρια, στο νησί ζούσαν 8 οικογένειες. Τώρα που έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια, ζει μόνο μία…

Γεννήθηκε στην Αμοργό και σε ηλικία τριών ετών πήγε με τους γονείς της στην Κίναρο. Χρόνια μετά έκανε ένα μεγάλο ταξίδι με τον σύζυγό της Μικέ και τα παιδιά της στην Αυστραλία και το 2000 επέστρεψε με τον σύζυγό της στην Ελλάδα. Μαζί αποφάσισαν να εγκατασταθούν για πάντα στη βραχονησίδα Κίναρο.

Το 2013 όμως ο σύζυγός της κυρά Ρηνιώς, έφυγε από τη ζωή και μέχρι σήμερα η κυρία Ειρήνη ζει μόνη, στον τόπο που γεννήθηκε. Μόνη της επικοινωνία είναι μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου που έχει, αλλά και η ενημέρωσή της μέσω της τηλεόρασης.

Μία φορά την εβδομάδα έρχεται επιδοτούμενο καΐκι από την Αμοργό και της φέρνει τρόφιμα και ότι χρειάζεται. Αν δεν έχει καλό καιρό, μπορεί να κάνει και 20 ημέρες να έρθει στο μικρό λιμανάκι. Για τον εαυτό της φροντίζει μόνη της. Όπως φροντίζει και τα ζώα της, το μικρό της δωμάτιο και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού από το 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε μιλήσει στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, όπου μεταξύ άλλων είχε εκφράσει τους φόβους της: «Φοβάμαι πως αν κλείσω τα μάτια μου το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσεις πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας. Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις δεν τρομάζω» είπε χαρακτηριστικά η 74χρονη κυρία Ειρήνη και συμπληρώνει «Μόνο αν πεθάνω δεν ξέρω τι θα γίνει…».

Κίναρος: Αγνοείται η μοναδική κάτοικος του νησιού - ΕΛΛΑΔΑ - XrimaOnline.gr

Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii) και του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae)

Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού (Μινώα, Αρκεσίνη, Αιγιάλη).

Σύνολο επισκέψεων 491 , Σήμερα 1