Κεφαλαλγία. Γνωρίζετε πόσοι Έλληνες υποφέρουν καθημερινά από πονοκεφάλους;

Και όμως συμβαίνει...

Οι κεφαλαλγίες δεν σκοτώνουν ζωές, αλλά… ημέρες ζωής, καθώς είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με μεγάλη επιδημιολογική πανελλήνια μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, για την καταγραφή των κεφαλαλγιών στον γενικό πληθυσμό, περίπου 75.000 Έλληνες πολίτες 18-70 ετών έχουν σχεδόν καθημερινή κεφαλαλγία, του τύπου της χρόνια ημικρανίας, μια εξαιρετικά δυσθεράπευτη και αναπηρική μορφή ημικρανίας.

Περίπου ένας στους 12 Έλληνες πολίτες έχει πονοκεφάλους που του μειώνουν τις δραστηριότητες και απαιτούν επομένως ιατρική βοήθεια. Ένα από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι η διαπίστωση ότι κάθε χρόνο χάνονται 5,8 εκατομμύρια εργατο-ημέρες λόγω κεφαλαλγίας, ενώ άλλες 30,9 εκατομμύρια εργατο-ημέρες είναι “κουτσές” λόγω κεφαλαλγίας. Δηλαδή, οι πολίτες πηγαίνουν στη δουλειά τους, αλλά δεν παράγουν το ίδιο, όπως όταν δεν έχουν πονοκέφαλο.

Πότε να ανησυχήσετε

Η κεφαλαλγία είναι ένα σύμπτωμα, επομένως οποιαδήποτε νέα κεφαλαλγία, που δεν έχει τα γνωστά χαρακτηριστικά των πονοκεφάλων που έχει ο συγκεκριμένος ασθενής, ειδικά όταν είναι έντονη, αιφνίδια, σαν χτύπημα στο κεφάλι, με εμετό, πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή και να ζητήσει ιατρική εκτίμηση. Αλλά και οι συχνές, πανομοιότυπες κεφαλαλγίες, που ταλαιπωρούν συχνά τον ασθενή και το μικροπεριβάλλον του, χρειάζονται ιατρική βοήθεια, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες.

Σύνολο επισκέψεων 1,956 , Σήμερα 2