120.000 άτομα από όλο τον κόσμο ψήφισαν: Αυτή η συνοικία μας είναι στις πιο “ψαγμένες” του κόσμου

Ο τόπος μας

Tο δημοφιλές, παγκοσμίως, “Time Out”, ρώτησε χιλιάδες κατοίκους πόλεων και τοπικούς εμπειρογνώμονες για να κατατάξουν τα καλύτερα μέρη για διασκέδαση, φαγητό, πολιτισμό και κοινότητα.

Ποια είναι τα μέρη που αγαπούν οι ντόπιοι και συρρέουν οι επισκέπτες; Πού είναι τα συναρπαστικά νέα ανοίγματα σε τρόφιμα, ποτά και πολιτισμό; Πού βγαίνουν οι άνθρωποι, κάνουν παρέα και διασκεδάζουν;

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο είχαν λόγο στη φετινή λίστα, ονομάζοντας τις γειτονιές στις πατρίδες τους όπου όλοι θέλουν να βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Και στις 50 πιο cool γειτονιές του κόσμου, για φέτος, ψήφισαν και τα Εξάρχεια, κατατάσσοντάς τα στην 31 θέση.

Όπως σημειώνει το “Time Out”, “μια ιστορικά ριζοσπαστική γειτονιά, τα Εξάρχεια γίνονται όλο και περισσότερο ένα τουριστικό hotspot – αλλά ο χαρακτήρας της αντίστασης δεν έχει ακόμη χαθεί. Εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται ακτιβιστές και αναρχικοί, είτε πρόκειται για στέκια όπως ο λόφος του Στρέφη, είτε για οποιοδήποτε από τα μπαρ και τις καφετέριες που βρίσκονται στους δρόμους του”.

Επισημαίνει ακόμη ότι “η κεντρική πλατεία των Εξαρχείων έχει μακρά ιστορία ως τόπος συγκέντρωσης και διοργάνωσης διαδηλώσεων. Έτσι, αν θέλετε μια γεύση από την άναρχη underground κουλτούρα της Ελλάδας, επισκεφθείτε τα Εξάρχεια τώρα. Για όσους θα ήθελαν να δουν το επαναστατικό πνεύμα της γειτονιάς, επισκεφθείτε στις 17 Νοεμβρίου, την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 κατά της ελληνικής χούντας”.

Για την ιστορία να πούμε ότι το νεώτερο όνομα της περιοχής προήλθε από κάποιον Ηπειρώτη έμπορο Έξαρχο, που στην οδό Θεμιστοκλέους διατηρούσε μεγάλο -για τα δεδομένα της εποχής- κατάστημα γενικού εμπορίου. Αρχικά στη συνοικία αυτή κατοικούσαν οικοδόμοι και τεχνίτες από τις Κυκλάδες.

Στην κορυφή της λίστας του “Time Out” για το 2023 βρίσκεται το Laureles, στην πολυσύχναστη πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας. Η γειτονιά Smithfield στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της Ευρώπης.