Το Άγιον Όρος αποκαλύπτει… τα μυστικά του σε όλο τον κόσμο. Ελεύθερη η πρόσβαση και στις γυναίκες…

Ο τόπος μας

Ολοκληρώθηκε το έργο της “Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού” και πλέον είναι προσβάσιμα σε όλους μας, μέσω του διαδικτύου, περισσότερες από 2.200.000 ψηφιακές απεικονίσεις με κειμήλια, χειρόγραφα, μνημεία,
λατρευτικά αντικείμενα, κώδικες, παλαίτυπα βιβλία, χαρακτικά, γλυπτά, τοιχογραφημένα σύνολα, φορητές εικόνες, αγιογραφίες, πλάκες φωτογραφιών, αντικείμενα μεταλλουργίας και ξυλογλυπτικής κ.α, που αναδεικνύουν σε όλη την υφήλιο τον πολιτιστικό πλούτο των ιερών μονών του Αγίου Όρους.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο εφαρμογής και χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών που ξεκίνησε το 2017 και υλοποιείται μέχρι σήμερα.
“Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός”, όπως ανέφεραν οι συντελεστές του έργου αποτελεί μία καινοτόμα πρωτοβουλία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, και αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής κιβωτού γνώσης και πολιτισμού, που περιλαμβάνει σε ηλεκτρονική μορφή το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Σε εκδήλωση παρουσιάστηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του έργου www.mountathos.org (ελεύθερη πρόσβαση σε όλους) μέσω της οποίας το τεράστιο υλικό της Κιβωτού καθίσταται ψηφιακά διαθέσιμο στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας τη δυνατότητα περιήγησης στον κειμηλιακό πλούτο Μονών της Αθωνικής χερσονήσου, με τρόπο που σέβεται απόλυτα τον πνευματικό και ησυχαστικό χαρακτήρα του Αγίου Όρους.

Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ κι εργάστηκαν γι αυτό 200 άτομα επί τρία χρόνια.
Σύντομα και μέχρι το καλοκαίρι οι ενδιαφερόμενοι θα αντλούν τα περιγραφικά μετα-δεδομένα και στην αγγλική γλώσσα. Για τους ερευνητές υπάρχουν ειδικές μηχανές αναζήτησης προκειμένου να βρίσκουν το υλικό στο βάθος και στη έκταση που επιθυμούν ενώ το έργο προσφέρει πολλές πολυμεσικές εφαρμογές ειδικά για την εκπαίδευση (και στην αγγλική, αραβική και ρωσική γλώσσα) .
Με την ψηφιακή κιβωτό θα αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση σε όλο αυτό το πολύτιμο ιστορικό υλικό πολλά πανεπιστημιακά, μορφωτικά και ερευνητικά ιδρύματα προάγοντας την επιστημονική έρευνα σε διάφορα πεδία της θρησκειολογίας,της φιλολογίας, της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Παρουσιάζοντας το έργο σε αριθμούς ο υπεύθυνος σχεδιασμού -συντονιστής του έργου κ Κ. Πατσέας ανέφερε ότι έχουν συμπεριληφθεί:

  • Χειρόγραφοι κώδικες (908.514 ψηφιακές λήψεις),
  • ιστορικά αρχεία έγγραφα (556.795 λήψεις),
  • παλαίτυπα (450.473 λήψεις),
  • φορητές εικόνες(14.006 λήψεις),
  • αντικείμενα έργων τέχνης ειδικές συλλογές(37.664),
  • φωτογραφίες αρνητικά- slides (100.399 λήψεις)
  • αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις (39.784 ψηφιακές λήψεις),
  • ψηφιακοί κατάλογοι : 75665 βιβλιογραφικές συλλογές,
  • ο Αθωνικός Λειμών/Αγιορείτικη Βιβλιοθήκη (23.000 ψηφιακές λήψεις).
Σε 2 τρισδιάστατες απεικονίσεις παρουσιάζονται ο Πάνσεπτος Ναός του Πρωτάτου και η Τράπεζα Βατοπαιδίου, 4 ψηφιακά μονοπάτια( σ.σ τα παλιότερα όλων), 5 προσκυνητάρια ιερών μονών και έξι εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Στο έργο της “Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού” συμμετείχαν 12 κυρίαρχα μοναστήρια του Αγίου Όρους (επί συνόλου 20), το Αρχείο του Πρωτάτου και η (κοινοβιακή) Νέα Σκήτη της μονής Αγ Παύλου. Πρόκειται για τις μονές Βατοπαιδίου, Παντοκράτορος, Καρακάλου, Σταυρονικήτα, Αγίου Παύλου, Σίμωνος Πέτρας, Διονυσίου, Ξηροποτάμου, Γρηγορίου, Ξενοφώντος, Δοχειαρίου και Ζωγράφου.

Σύνολο επισκέψεων 773 , Σήμερα 1