Επί ένα μήνα “τρέμει” συνεχώς η Πάργα. Σεισμολόγοι προς κατοίκους: “Έχετε το νου σας”…

Ο τόπος μας

Περισσότερες από 200 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί ένα μήνα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή της Πάργας και συγκεκριμένα το Καναλάκι, το πρωί της 21ης Μαρτίου. Από τον ισχυρό σεισμό υπήρξαν ζημιές σε παλιά κτίρια ενώ και δυο μικροτραυματισμοί.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα η μετασεισμική ακολουθία του φαινομένου παρακολουθείται. Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στο facebook,  ο σεισμός δεν δημιούργησε κανένα σημαντικό πρόβλημα στις υποδομές, αλλά μόνο σε μερικές δεκάδες παλιά κτήρια.

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα - Υλικές ζημιές στο Καναλάκι ...

Τονίζει δε πως, εν μέσω των εκτάκτων μέτρων κορωνοϊού, η ψυχραιμία επικράτησε στους κατοίκους και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και της πολιτικής προστασίας υπήρχε αμέσως έλεγχος στα κτίρια και τις υποδομές και στην αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων. Η μετασεισμική ακολουθία βαίνει ομαλά και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 206 μετασεισμικές δονήσεις μικρών κυρίως μεγεθών όπως δείχνει το ιστόγραμμα και η φθίνουσα πορεία στην παραγωγή των μετασεισμών με την πάροδο των ημερών.

Όμως, υπογραμμίζει ότι “η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν το νου τους γιατί το στατιστικό ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού συνεχίζει να υπάρχει αλλά αυτή η μικρή πιθανότητα μειώνεται καθημερινά με την πάροδο του χρόνου”.