Μην χάσετε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθείτε, ελεύθερα, ένα αρχαιολογικό χώρο του τόπου μας…

Πολιτισμός

Σήμερα, 18 Απριλίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών με ελεύθερη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας που λειτουργούν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Ο παγκόσμιος αυτός θεσμός μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφτούμε ελεύθερα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, να περιηγηθούμε νοερά στην ιστορία τους και να απολαύσουμε την αίγλη τους. Οι αρχαιολογικοί χώροι ως υπαίθριοι ανοιχτοί χώροι παρέχουν τη δυνατότητα μιας ψυχαγωγικής περιήγησης μετά από αρκετούς μήνες περιορισμών εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

O εορταστικός θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών καθιερώθηκε το 1983, με σχετικό ψήφισμα της UNESCO κατά την 22η Γενική Συνέλευσή της. Από τότε, η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών International Council on Monuments and Sites (ICOMOS)
ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων.

Η επέτειος αυτή αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ανάδειξη της σημασίας των μνημείων κάθε χώρας και της ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι