Κάθε παιδί αξίζει μια οικογένεια… 165 βρέφη και παιδιά βρήκαν μία αγκαλιά, αφήνοντας πίσω τους τα ιδρύματα

Κοινωνία

Τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, μέσα από ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, κατάφεραν να αποκαταστήσουν σε οικογενειακό περιβάλλον 165 βρέφη και παιδιά.
Σκοπός του προγράμματος ήταν, από την αρχή της λειτουργίας του, και εξακολουθεί να είναι η έκλειψη του φαινομένου της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον και η μείωση του κινδύνου της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους.
Παράλληλα, ένας από τους βασικότερους πυλώνες του προγράμματος, που ξεκίνησε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παραμένει η δημιουργία μίας «δεξαμενής» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής, με την υποστήριξη του καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού του προγράμματος.

Ενδιαφέροντα είναι τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος για την περίοδο Φεβρουαρίου 2017-Σεπτεμβρίου 2019, τα οποία αφορούν στις περιπτώσεις όπου τα βρέφη φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα που λειτουργούν τα Παιδικά Χωριά SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης (49), καθώς και στις περιπτώσεις όπου τα Παιδικά Χωριά SOS στήριξαν τη διαδικασία Αναδοχής-Υιοθεσίας και τα βρέφη/παιδιά φιλοξενούνταν σε άλλους Ξενώνες του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, του Ξενώνα Βρεφών SOS των Παιδικών Χωριών SOS στο Μαρούσι και της Παιδόπολης «Άγιος Ανδρέας».
Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, συνολικά 165 βρέφη και παιδιά αποκαταστάθηκαν οικογενειακά, βιώνοντας πλέον τη σπιτική θαλπωρή και αγάπη. Αναλυτικά, 69 βρέφη/παιδιά υιοθετήθηκαν, 74 βρέφη/παιδιά αποκαταστάθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια, 22 βρέφη/παιδιά επέστρεψαν στη βιολογική οικογένειά τους.