Δεν το πίστευαν οι επιστήμονες. Γιατί άλλαξαν χρώμα τα νερά του ποταμού Αχέροντα

Περιβάλλον

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που έγινε στην Πάργα δεν προκάλεσε μόνο σοβαρές ζημιές σε περίπου 30 παλιά σπίτια και κάποιες οικοδομές. Με έκπληξη οι επιστήμονες πρόσεξαν ότι θόλωσαν και τα νερά του ποταμού Αχέροντα έπειτα από τον ισχυρό σεισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, που μετέβη στην περιοχή, διαπίστωσε ότι οι τεράστιες ποσότητες του νερού που αναβλύζουν από τα έγκατα της γης στην επιφάνεια, βάφτηκαν καφέ από τις μεγάλες ποσότητες λάσπης που συμπαρασύρονται στα μεγάλα βάθη, σύμφωνα με τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Αποτέλεσμα εικόνας για καφε νερά Αχέροντα

«Το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό και δείχνει τις έντονες γεωδυναμικές διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό της γης από τη σεισμική δραστηριότητα», σχολίασε ο κ. Λέκκας.

«Το φαινόμενο μπορεί να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι, υπό πίεση υδροφόρος ορίζοντας έσπασε από την διέλευση του σεισμικού ρήγματος, με αποτέλεσμα τα υλικά που προέκυψαν να διαλύονται και να αναβλύζουν μαζί με τα νερά, στις παγκόσμια γνωστές πηγές του Αχέροντα», σημείωσε ο καθηγητής.

«Επισφραγίζεται έτσι με τον πιο πειστικό τρόπο η σύνδεση του Αχέροντα ποταμού με υπόγειες διεργασίες, η σύνδεση των πηγών του ποταμού -κατά την ελληνική μυθολογία- με τον Άδη», κατέληξε ο κ. Λέκκας.