Αυτούς “προτιμά” ο κορονοϊός στην Ελλάδα. Οι κρίσιμες περιοχές και οι ηλικίες όσων νοσούν

Κοινωνία

Φαίνεται πως ο κορονοϊός “προτιμά” τους άνδρες, πιο συχνά απ ό,τι στις γυναίκες και από τους 13, πλέον, καταγεγραμμένους θανάτους μέχρι σήμερα στη χώρα μας μόνο ένας αφορά μια υπερήλικη γυναίκα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτά από τα 530 κρούσματα το 53,5% είναι άνδρες και το 46,5% γυναίκες και οριακά πάνω από τα μισά προέρχονται από τη δεξαμενή ατόμων ηλικίας 40 έως 64 ετών. Το 24,2% από τις ηλικίες 18 έως 39 ετών και 20,7% άνω των 60 ετών. Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, μόλις το 4,4% οσίων προσβλήθηκαν ανήκαν στην ομάδα παιδιών και εφήβων ηλικίας από 0 έως 17 ετών.

Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα, το 95.4 % αφορά Έλληνες (530 στο σύνολο ) και άλλοι 40 θετικοί στον κορονοϊό είναι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα.

Πάνω από 300 άτομα είναι το υγειονομικό προσωπικό και βρίσκονται σε καραντίνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. Πρόσθεσε ότι το 12% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι υγειονομικοί.

Στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, φαίνεται πως το 23,6% έχουν ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο από τους οποίους 26 χρειάσθηκε να μπουν στον αναπνευστήρα και να διασωληνωθουν. Το 79% όσων νοσηλεύονται έχουν σοβαρά νοσήματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για κρούσματα κορονοιου

Τα στοιχεία που αφορούν μέχρι και την 20η Μαρτίου δείχνουν ότι ο μεγάλος αριθμητικός όγκος των κρουσμάτων, 213 καταγράφεται στην περιοχή της Αθήνα. Αλλά 32 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής εκτός της Αθήνας.

Στην συνέχεια της λίστας βρίσκεται η Ηλεία με 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Καστοριά με 13 η Θεσσαλονίκη με 10, η Αχαΐα με 9 κρούσματα και λιγότερα σε άλλες περιοχές, όπως φαίνεται στον χάρτη της χώρας από την Κρήτη έως τον Έβρο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους 13 που κατέληξαν οι 12 είχαν σοβαρά νοσήματα, εκτός από τον 13ο που είναι άνω των 90 ετών. Από τους 13 μόνο μία είναι γυναίκα. Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ο εχθρός, είπε, δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι ασφαλής. Μεταξύ 18-64 ετών το 75% των κρουσμάτων.