Ανάρπαστο γίνεται στην Ευρώπη το θαυματουργό “σερνικοβότανο” από ορχιδέες βουνών της Ελλάδας

Διατροφή

Ιδιαίτερα τη χειμερινή  περίοδο, που το κρύο δυναμώνει και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, το σαλέπι έχει την τιμητική του. Ο κόσμος έχει στραφεί σε μια πιο υγιεινή διατροφή και η εικόνα με την παραδοσιακή αχνιστή κούπα που έπαιρνε στον δρόμο, τώρα μπαίνει και στο σαλόνι του σπιτιού του.

Για το θεραπευτικό σαλέπι, η πρώτη ύλη προέρχεται από άγριες ορχιδέες που φύονται σε υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων σε βουνά της Βόρειας Ελλάδας, της Ηπείρου, της Κρήτης. Φυτά γνωστά για το μοναδικό τους κάλλος, τη σπανιότητα τους και το ευαίσθητο και επιλεκτικό οικοσύστημα τους που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες, όπως αυτή της Βέρνης.

Βολβοί από άγριες ορχιδέες, σκληροί σαν πέτρες, τοποθετούνται σε μεγάλα δοχεία και θρυμματίζονται. Στη συνέχεια περνούν από σίτα μέχρι το υλικό να πάρει μορφή πούδρας και με την προσθήκη κι άλλων συστατικών γίνεται το μείγμα για ένα ξεχωριστό ρόφημα.

Στα εργαστήρια τα μηχανήματα δουλεύουν χωρίς σταματημό προκειμένου το ιδιαίτερο μείγμα να πάρει τον δρόμο όχι μόνο για τα μπρούτζινα γκιούμια των σαλεπιτζήδων στους δρόμους, αλλά και για τις προθήκες καταστημάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που το έχουν εντάξει στη διατροφή τους, όπως σημειώνεται στο ΑΜΠΕ. Ιδιαίτερα Γερμανοί, Σουηδοί, Ελβετοί και Άγγλοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση. Το ζητούν για οικιακή χρήση, το προμηθεύονται ως μείγμα, το βράζουν όπως τον ελληνικό καφέ και σε λίγα λεπτά γίνεται ένα ρόφημα έτοιμο για κατανάλωση.

Σαλέπι: Το Ελληνικό Θαυματουργό Ρόφημα που Οφείλουμε να Προστατέψουμε

Οι θεραπευτικές ιδιότητές του

Το σαλέπι περιέχει πολυσακχαρίτες και βασσορίνη, η οποία πηκτώνει το μείγμα, καθώς είναι πλούσια σε άμυλο και σερβίρεται σε κούπες όταν η συνοχή του ροφήματος έχει πήξει τόσο, ώστε να μοιάζει με αραιό ζελέ. Σε κάθε μερίδα μπορεί να προστεθεί κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ, καθώς και ό,τι αγαπά ο καθένας και θεωρεί πως «δένει» με το σαλέπι.

Το σαλέπι είναι γνωστό σαν βότανο από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη, οι οποίοι το θεωρούσαν θαυματουργό βότανο γιατί ήταν καταπραϋντικό για το στομάχι, το βήχα, μαλακτικό για το λαιμό και αποσυμφορητικό του αναπνευστικού. Προκαλεί ευφορία, μειώνει το στρες και την κούραση και είναι τονωτικό του οργανισμού. Του αποδίδονται επίσης, και αφροδισιακές ιδιότητες, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο. Το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά!

Το σαλέπι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη και πολύ άμυλο τα οποία, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ένα υγρό πηκτό και κολλώδες και θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το σαλέπι είναι επίσης ένα ρόφημα θερμαντικό και εξαιτίας των μπαχαρικών που περιέχει. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ζεστάνει αποτελεσματικά αντί για το τσάι ή άλλα αφεψήματα.