Ποια μπανάνα… Αυτές οι τροφές έχουν περισσότερο κάλιο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Διατροφή

Το κάλιο είναι ένα από τα μέταλλα του οργανισμού, το οποίο λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης με σκοπό τη ρύθμιση των υγρών στο σώμα. Ρίχνει την πίεση, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και μπορεί να αποτρέψει την ασβέστωση αρτηριών.

Η βασική του δράση είναι η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης μέσω της αλληλεπίδρασής του με το νάτριο. Εκτός όμως από την αρτηριακή πίεση το κάλιο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω της αποτροπής της εναπόθεσης ασβεστίου στο τοίχωμα των αγγείων, διαδικασία που συντελεί στην αθηροσκλήρωση. Η χαμηλή πρόσληψη καλίου σε πλήθος μελετών έχει συσχετιστεί με υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Και όταν θέλουμε να προστατευτούμε και να λάβουμε κάλιο το μυαλό των περισσοτέρων πάει στην κατανάλωση μπανάνας. Όμως, οι μπανάνες είναι γνωστό πως είναι πλούσιες σε κάλιο, αλλά απέχουν πολύ από την κορυφαία θέση στη σχετική λίστα σε mg:

1

Σέσκουλο (μαγειρευτό)

1 φλιτζάνι

961

2

Ψητή πατάτα με τη φλούδα

1 μεσαία

925

3

Κολοκύθα τύπου Acorn Squash (μαγειρεμένη)

1 φλιτζάνι

896

4

Μαγειρεμένο σπανάκι

1 φλιτζάνι

839

5

Αποξηραμένα βερίκοκα

½ φλιτζάνι

755

6

Αβοκάντο

1 φλιτζάνι

708

7

Ρόδι

1 ολόκληρο

666

8

Νερό καρύδας

1 φλιτζάνι

600

9

Γιαούρτι (απλό, άπαχο)

1 φλιτζάνι

573

10

Γλυκοπατάτα (ψητή)

1 μεσαία

542

11

Σολομός (μαγειρεμένος)

85 γραμμάρια

534

12

Λευκά φασόλια (μαγειρεμένα)

½ φλιτζάνι

502

13

Φασόλια λίμα (μαγειρεμένα)

½ φλιτζάνι

485

14

Μπανάνα

1 μεσαία

422

Διαδώστε το Εδώ ζεις