Έχει και η Κρήτη… “πυραμίδες”. Ένα σπάνιο θέαμα που δεν συναντάς συχνά στον τόπο μας 

Ο τόπος μας

Αυτό το εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων στα Χανιά έχει πάρει περισσότερους χαρακτηρισμούς απ’ όσους θα μπορούσε να θυμηθεί κανείς. «Ελληνικές πυραμίδες», «λευκές πυραμίδες», «Καππαδοκία της Ελλάδας», ακόμα και ως «ελληνική Αριζόνα» θα ακούσεις να αποκαλούν τους Κωμόλιθους της Ποταμίδας, στον δήμο Κισσάμου.

Στην κοιλάδα του Τυφλού ποταμού, μέσα σε μια καταπράσινη πεδιάδα θα συναντήσει κανείς αυτό το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Οι εντυπωσιακοί λόφοι είναι «φαλακροί», με κάτι θάμνους απλώς στις κορυφές τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι υπολείμματα αρχαίου βυθού και μάλιστα μέσα στους λόφους έχουν ανακαλυφθεί πολλά θαλάσσια απολιθώματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν ανακαλύψει ότι τα ιζήματα της Ποταμίδας περιέχουν, μεταξύ άλλων, σιδηροπυρίτη και ίχνη χρυσού.

Άλλοι επιστήμονες, από την Ολλανδία, που μελέτησαν τον χώρο, έχουν ανακοινώσει ότι ο σχηματισμός δημιουργήθηκε πριν από 7,2 εκ. χρόνια. Μάλιστα, μέσα στους Κωμόλιθους έχουν ανακαλυφθεί πολλά θαλάσσια απολιθώματα. Οι λόφοι αποτελούνται από μαλακό άργιλο, στον οποίο -με την πάροδο του χρόνου- η διάβρωση έχει δώσει αυτές τις υπέροχες μορφές.

Αλλες πληροφορίες λένε ότι πριν την εποχή του τσιμέντου, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έσπευδαν στους λόφους και χρησιμοποιούσαν το «κοίτασμά» τους, για να στεγανοποιήσουν τις ταράτσες των σπιτιών.

Είναι ένα θέαμα που δεν συναντάς συχνά στον τόπο μας.

Ούτε η NASA μπόρεσε να αντισταθεί στους εντυπωσιακούς Κωμόλιθους και το 2016 συμπεριέλαβε μια εικόνα τους στη φωτογραφία της ημέρας (Earth Science Picture of the Day) που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της.