Τι “άνθρωποι” είναι αυτοί; Σημαδεύουν στο κεφάλι τις χελώνες θαλάσσης…

Περιβάλλον

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένας δείκτης υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η παρουσία πλαστικών στις θάλασσες, η μεταφορά μικροπλαστικών στα τροφικά δίκτυα, η υπεραλίευση, τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία, και η κλιματική αλλαγή αποτελούν απειλές και για τις χελώνες.

Από το 1994, που ιδρύθηκε το Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, μέχρι σήμερα πάνω από 1100 χελώνες έχουν επιστρέψει υγιείς στη θάλασσα έχοντας ολοκληρώσει την περίθαλψή τους στο Κέντρο.

Το 2020 φιλοξενήθηκαν 52 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες από τις οποίες 17 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές και 35 έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2020. Οι χελώνες έφτασαν στην Αθήνα από όλα τα σημεία της παράκτιας Ελλάδας και με κάθε δυνατό μέσον. Τις εντόπισαν στη θάλασσα ή την ακτή συμπολίτες μας και μόλις διαπίστωσαν ότι είναι ζωντανές, κάλεσαν το τηλέφωνο της διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τα αίτια τραυματισμού των θαλάσσιων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης

Τα αίτια εισαγωγής των 35 χελωνών που ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2020 είναι παρόμοια με τις προηγούμενες χρονιές. Το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) έχει έρθει με σκόπιμο τραύμα στο κεφάλι ή το καβούκι από ανθρώπους. Ακολουθεί ένας αριθμός χελωνών που υπέφεραν από φυσικά αίτια, όπως πνευμονίες και σοκ από το ψύχος ( 29%). Τρίτο συχνότερο αίτιο εισαγωγής είναι ο τραυματισμός από κατάποση αγκιστριών και εγκλωβισμό σε δίχτυα (20%). Υπάρχουν επίσης ζώα που τραυματίστηκαν από προσκρούσεις σε σκάφη (3%). Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις άρρωστων ζώων, για τις οποίες δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε κάποιο αίτιο (5%).

Μέσα σε λίγους μήνες το Κέντρο Διάσωσης είναι σε θέση να απελευθερώσει υγιή τα ζώα που υποφέρουν από φυσικά αίτια, όμως δυστυχώς χρειάζεται μακρόχρονη θεραπεία στα ζώα που έχουν υποστεί σκόπιμους τραυματισμούς από ανθρώπους ή έχουν συγκρουστεί με σκάφη.

Από τις 52 αυτές χελώνες, επέστρεψαν αποθεραπευμένες 21 στη θάλασσα, από τις οποίες οι 10 είχαν εισαχθεί το 2019. Δυστυχώς πέθαναν 11 χελώνες, ενώ οι υπόλοιπες 20 περιθάλπονται ακόμη.

Τα αίτια τραυματισμού των θαλάσσιων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης

Οι φωτογραφίες είναι του Δ. Μανιάτη και αναδημοσιεύονται από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ”