Ένα από τα εμπορικότερα και πιο ακριβοπληρωμένα ονόματα δεν θα μπορούσε να λέγεται “Καρπούζη”… Βίντεο

Η Ελλάδα παλιά... Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Η αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Καρέζη, γεννημένη ως Ευγενία Καρπούζη, έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα 27 Ιουλίου του 1992.

Ήταν μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, με σημαντική αντιδικτατορική δράση, αλλά και σημαντική θεατρική επιχειρηματίας. Υπήρξε ένα από τα εμπορικότερα και πιο ακριβοπληρωμένα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Ο λογοτέχνης και δοκιμιογράφος Άγγελος Τερζάκης ήταν ο… νονός του νέου επωνύμου της από Καρπούζη σε Καρέζη και οι καλόγριες της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλογραιών Saint Joseph την “βάπτισαν” από Ευγενούλα σε Τζένη.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1955 στην ταινία ”Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”. Συνολικά πρωταγωνίστησε σε 33 ταινίες με πολλές από αυτές να θεωρούνται πλέον κλασσικές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: ”Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος” (1960), ”Τα κόκκινα φανάρια” (1963), ”Δεσποινίς Διευθυντής” (1964), ”Τζένη Τζένη” (1965), ”Μια τρελή τρελή οικογένεια” (1965), κ.ά.

Στην πορεία της στο θέατρο σταθμός παραμένει η παράσταση ”Το μεγάλο μας τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου με τον οποίον και συμπρωταγωνιστούσε η σπουδαία ηθοποιός. Τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης, ενώ τα σκηνικά είχε επιμεληθεί ο Ευγένιος Σπαθάρης.

Η συγκεκριμένη παράσταση σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία, κόβοντας περί τα 550.000 εισιτήρια, αριθμός ρεκόρ για την εποχή.

«Το μεγάλο μας τσίρκο» πέρα από την τεράστια επιτυχία του ήταν μια παράσταση με έντονα πολιτικά μηνύματα κατά της χούντας των συνταγματαρχών, γεγονός που οδήγησε την ίδια και τον Καζάκο στη φυλακή.
Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε ξανά και οι εισπράξεις κατατέθηκαν υπέρ της Κύπρου, ενώ το 1975 ανέβασε το έργο του Καμπανέλλη «Ο εχθρός λαός».

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια συνέντευξη της Τζένης Καρέζη στον Κώστα Κωβαίο και στην εκπομπή ”Έκτακτη Έκδοση” παραγωγής 1990. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα η αγαπημένη ηθοποιός μιλά για το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη ”Διαμάντια και μπλουζ” στο οποίο πρωταγωνίστησε τη θεατρική περίοδο 1990-1991 και έμελλε να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της. Περιγράφει την σημασία του έργου της σπουδαίας συγγραφέως και κάνει έναν απολογισμό για την πορεία της στο θέατρο.