Με τεράστια οικολογική αξία… Ανάμεσα σε γκρεμούς και… 215 είδη πουλιών. Βίντεο

Ο τόπος μας

Τα Στενά του Αλιάκμονα, στην περιοχή της Ημαθίας, είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και οικολογική αξία. Πρόκειται το φαράγγι του ποταμού Αλιάκμονα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Πιερίων και του Βερμίου με απότομες πλαγιές, γκρεμούς και χαράδρες, δασωμένο με δρύες και θαμνώνες. Τα Στενά Αλιάκμονα εκτείνονται από τη γέφυρα της Αγίας Βαρβάρας, κοντά στη Βέροια, και νότια περίπου ως το Πολύφυτο.

Η περιοχή είναι σημαντική για τα αρπακτικά πουλιά, ενώ αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο και παρέχει χώρους διαχείμασης για τα μεταναστευτικά είδη. Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 215 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων η πετροπέρδικα, ο μπούφος, ο ποταμοσφυριχτής και η χαλκοκουρούνα. Επίσης, ο βιότοπος φιλοξενεί πλούσια ιχθυοπανίδα.

Άλλα σημαντικά είδη ζώων για την περιοχή είναι η βίδρα, ο λύκος, ο δενδρομυωξός και η αγριόγατα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλα τα είδη έχει πάντως το ενδημικό φυτό Onobrychis aliacmonia και η ιστορία του. Το είδος αναγνωρίστηκε ως τοπικό ενδημικό είδος μόλις το 1973 αλλά τρία χρόνια μετά, το 1976, η κατασκευή του φράγματος Πολυφύτου στην περιοχή ανύψωσε τη στάθμη του νερού, καταπίνοντας τις όχθες του ποταμού και μαζί τις αποικίες του φυτού, που θεωρήθηκε έκτοτε επισήμως εξαφανισμένο. Το 1994, ωστόσο, μελετητές ανακάλυψαν εκ νέου το είδος –και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς- στις όχθες του Αλιάκμονα!

Δείτε το βίντεο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου