Μνημεία στη Λήμνο θέλουν να στήσουν οι Αυστραλοί για να τιμήσουν τους νεκρούς τους… Ποιος είναι ο λόγος…

Ο τόπος μας

Το υπουργείο Βετεράνων της Αυστραλίας παρουσίασε στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας πρόταση για την κατασκευή μνημείων στο νησί της Λήμνου, ως ένδειξη τιμής στην προσφορά των εκστρατευτικών σωμάτων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μάχη της Καλλίπολης.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση της Αυστραλίας και στοχεύει στην ανάδειξη της Λήμνου ως πόλο έλξης για Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Βρετανούς και Έλληνες ομογενείς στην Αυστραλία.

Η εκστρατεία της Καλλίπολης

Η περιοχή είχε τεράστια στρατηγική σημασία στην εξέλιξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός των συμμάχων ήταν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το στενό των Δαρδανελλίων και να φτάσουν ως την Κωνσταντινούπολη, που ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με ιστορικούς, η νίκη των συμμάχων στην Καλλίπολη θα σήμαινε άμεσο τερματισμό της γενοκτονίας των Αρμενίων, το σταμάτημα των διώξεων κατά των ελληνικών πληθυσμών της ανατολικής Θράκης και της Ιωνίας και την αποφυγή της Γενοκτονίας στον Πόντο (1916).

Στις 25 Απριλίου 1915, όπως αναφέρει η mixanitouxronou.gr, οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάζονται στην Καλλίπολη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η εκστρατεία στην Καλλίπολη αποτελούσε ιδέα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος από τη Λήμνο, και ειδικότερα από βίλα του χωριού Πορτιανού, παρακολουθούσε την εξέλιξη της μάχης και κατηύθυνε την αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, επιχείρηση κατάληψης των στενών ο Τσόρτσιλ. Μάλιστα, η πολυθρόνα του φυλάσσεται ακόμα στο τοπικό λαογραφικό μουσείο.

Η μάχη της Καλλίπολης, 100 χρόνια μετά, γίνεται τουριστική ατραξιόν

Η μέρα αυτή θεωρείται αποφράδα για την Αυστραλία, καθώς πάρα πολλοί στρατιώτες της στάλθηκαν σε μάχη χωρίς επιστροφή… Έως τον Μάιο του 1915, οι Βρετανοί μετρούσαν χιλιάδες απώλειες…. Συνολικά 247.000 ήταν οι νεκροί, οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι από την πλευρά των συμμάχων. Πολλοί πέθαναν από αρρώστιες. Η αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, η έλλειψη φαγητού οδήγησε πολλούς στρατιώτες σε θάνατο από δυσεντερία.

Η 25 Απριλίου έχει καθιερωθεί στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία ως εθνική επέτειος και ημέρα μνήμης για τους νεκρούς της μάχης της Καλλίπολης.