Αποκαλύπτεται το “πρόσωπο” των Αναφιώτικων. Επιχείρηση peeling στα γραφικά σοκάκια…

Ο τόπος μας

Σε μία από τις πιο γραφικές συνοικίες της Αθήνας, τα Αναφιώτικα, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων καθάρισαν από τα γκράφιτι που κάλυπταν τα στενά και σοκάκια του οικισμού, εδώ και πολλά χρόνια.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, η συγκεκριμένη παρέμβαση καθαρισμού από κακοφτιαγμένα και αντιαισθητικά γκράφιτι, έγινε υπό την εποπτεία της Α’ Εφορίας Αρχαιοτήτων. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται επιχειρήσεις κατά των αντιαισθητικών παρεμβάσεων σε κάθε γωνιά της Αθήνας, και κυρίως σε εμβληματικές για τον πολιτισμό και τον τουρισμό περιοχές, στο πλαίσιο του Δήμου Αθηναίων να μπει ένα τέλος στην υποβάθμιση της πρωτεύουσας.

Στα Αναφιώτικα στην Πλάκα, σε ένα από τα πιο γραφικά αλλά και πολυσύχναστα τους καλοκαιρινούς μήνες σημεία της πόλης, συνέχισε ο Δήμος Αθηναίων τις συντονισμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις αντιγκράφιτι. Οι άνθρωποι από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τα ειδικά συνεργεία εργάστηκαν εκεί τις προηγούμενες ημέρες ενώ λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, η συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε υπό την εποπτεία ειδικού αρχαιολόγου της Α’ εφορίας αρχαιοτήτων.

Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση αντιγκράφιτι σε Αναφιώτικα και Πλάκα ...

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καταναλώθηκαν 75 λίτρα ειδικού διαλυτικού υγρού για να καθαριστούν 250 τμ πωρόλιθου, τα οποία κατόπιν καλύφθηκαν από άλλο υλικό που αποτρέπει το γκράφιτι.

Ο Δήμος Αθηναίων καθάρισε από τα αντιαισθητικά γκράφιτι τα ...

Η ιστορία των Αναφιώτικων

Η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη. Αυτοί μετέφεραν στον Βράχο τα δομικά υλικά με την απαραίτητη μυστικότητα που απαιτούσαν οι συγκυρίες και μέσα σε μία μόνο νύχτα με συλλογική εργασία έστησαν τα δύο πρώτα σπιτάκια της συνοικίας.

Μερικές μέρες αργότερα κάποιοι Αθηναίοι από το Ριζόκαστρο αντιλήφθηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα και κάλεσαν την Πολεοδομία, αλλά μέχρι να εντοπιστεί ο αρμόδιος και να ενεργήσει δεόντως το παράδειγμά των δύο ακολούθησαν κι άλλοι Αναφιώτες με αποτέλεσμα οι κατοικίες να πολλαπλασιαστούν, με τις αρχές παράλληλα να μην παίρνουν κάποιο δραστικό μέτρο. Το μεγαλύτερο μέρος των Αναφιώτικων χτίστηκε κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας. Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων

Αναφιώτικα : Μαγικές ιστορίες από τον Παπαδιαμάντη στον Τζιμ ...

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, χτίστηκε προσφυγική συνοικία με παραπήγματα στα ανατολικά των Αναφιώτικων εμπλουτίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών. Την δεκαετία του 1980 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας προς τα τείχη από το υπουργείο πολιτισμού ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος.

Τα επόμενα χρόνια η περιοχή μαζί με την Πλάκα αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ. Οι κάτοικοι των Αναφιώτικων το 2015 ήταν 65 και ανάμεσά τους 4 παιδιά.