Θεωρείται το πιο διάσημο εκκλησάκι… Η φήμη του ξεπερνά το ελληνικά σύνορα. Η παράδοση που το συνοδεύει…

Ο τόπος μας

Είναι από τα πιο ωραία και ειδυλλιακά μέρη και μόνο τυχαίο δεν είναι, που στο εκκλησάκι του Άγιου Ιωάννη στο Καστρί, της Σκοπέλου,
έγιναν τα γυρίσματα της διάσημης χολιγουντιανής ταινίας, «Mamma Mia». Και όσοι δεν το γνώριζαν το ανακάλυψαν από το περίφημο μιούζικαλ.
Το εκκλησάκι δεσπόζει πάνω σε βράχο και είναι περικυκλωμένο από θάλασσα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από τη Χώρα του νησιού, στο βόρειο τμήμα της Σκοπέλου, στην κατεύθυνση προς Γλώσσα.
Το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου ύψους περίπου 100 μ. και για να φτάσει κανείς πρέπει να ανέβει περίπου 106 σκαλοπάτια λαξευμένα πάνω στο βράχο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ψαράς από τη Γλώσσα έβλεπε κάθε βράδυ ένα φως στην κορυφή του βράχου, καθώς επέστρεφε από το ψάρεμα. Κάποια στιγμή, είδε στον ύπνο του μία γυναίκα που του αποκάλυψε πως υπάρχει μία εικόνα στην κορυφή του βράχου.
Όταν σκαρφάλωσε εκεί, ο ψαράς βρήκε πράγματι την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η εικόνα, όπως λέγεται, επέστρεφε στη θέση της αυτή, όπου κι αν την πήγαινε ο ψαράς. Έτσι, χτίστηκε στο σημείο εκείνο το περίφημο εκκλησάκι, που γιορτάζεις στις 29 Αυγούστου.

Σύνολο επισκέψεων 736 , Σήμερα 1