Ξεφύγαμε… Η πλειοψηφία των Ελλήνων με βάρος πάνω από το κανονικό… Ο κοινωνικός στιγματισμός

Κοινωνία Υγεία

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου 7 στους 10 Έλληνες και 5 στις 10 Ελληνίδες έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό… Ιδιαίτερα η παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, επηρεάζει το 32,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα παιδιά στη χώρα μας, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη. Το σύνολο των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανέρχεται στο 33,6% γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα από 3 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη στις μικρές ηλικίες, καθώς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το 70% των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 80% αν ένας εκ των δύο γονέων είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Αποτελέσματα έρευνας επιστημόνων έδειξαν ότι τα νεαρά κορίτσια που κάνουν συχνά δίαιτες εμφανίζουν 12 φορές περισσότερο επεισόδια υπερφαγίας συγκριτικά με τα νεαρά κορίτσια που δεν υποβάλλουν τον εαυτό τους σε δίαιτες.

Παιδική παχυσαρκία: Ανησυχητική αύξηση μετά το lockdown – Τι έδειξε νέα μελέτη

Οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους από τη δεκαετία του ‘60. Υπήρχε το πρότυπο της  μεσογειακής διατροφής για την υγεία. Η διατροφή τότε βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση λαχανικών και ελαιολάδου και, περιστασιακά στο κρέας, ενώ σήμερα η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί κατά 260%.

Πολλοί  Έλληνες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η κατανάλωση λαχανικών έχει μειωθεί δραστικά και ακόμη περισσότερο με την έλευση της οικονομικής κρίσης. Οι Έλληνες δεν επέστρεψαν στη παραδοσιακή τους διατροφή, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, έχουν στραφεί στα fast food, ξοδεύοντας μάλιστα 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τέτοια τρόφιμα.

Κοινωνικός στιγματισμός για το βάρος

Nέα δειγματοληπτική έρευνα σε έξι χώρες καταγράφει ότι πάνω από το 50% των ενηλίκων έχουν υποστεί κοινωνικό στιγματισμό για το βάρος τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όσοι εσωτερικεύουν το στίγμα και ενοχοποιούν τον εαυτό τους για τα κιλά τους είναι πιθανότερο να αποφύγουν τα συχνά τσεκ-απ και άλλες ιατρικές εξετάσεις, ενώ τυγχάνουν και λιγότερου σεβασμού από τους γιατρούς.

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους έχουν βιώσει στιγματισμό για το βάρος τους

Οι ερευνητές του Κέντρου Διατροφικής Πολιτικής και Παχυσαρκίας Rudd του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 14.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν:

– Τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι σε κάθε χώρα (το 56% έως 61%) ανέφεραν πως έχουν βιώσει στίγμα για το βάρος τους.

– Υψηλά ποσοστά σε όλες τις χώρες βίωσαν στίγμα από μέλη των οικογενειών τους (76% – 88%), συμμαθητές τους (72% – 81%), γιατρούς (63% – 74%), συναδέλφους (54% – 62%) και φίλους τους (49% – 66%).

– Σε όλες τις χώρες οι εμπειρίες στιγματισμού ήταν συχνότερες στην παιδική και εφηβική ηλικία, όταν και προκάλεσαν μεγαλύτερο στρες.

– Και στις έξι χώρες όσοι νιώθουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτο-ενοχοποίησης για το βάρος τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να λαμβάνουν χαμηλότερης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες λόγω αποφυγής των γιατρών.