Μόνοι μας καταστρεφόμαστε… Το 75% των λοιμωδών νόσων προέρχεται από… τη βιομηχανική εκτροφή ζώων

Περιβάλλον

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες οι οποίοι απευθύνουν έκκληση για να ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν την βιομηχανική κτηνοτροφία την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τις ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

«Οι εικόνες και τα βίντεο των μινκ που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες γίνονται ακόμη θλιβερότερες μόλις αναλογιστεί κανείς ότι αυτό που στην ουσία δείχνουν είναι η σκληρή πραγματικότητα της βιομηχανικής εντατικής εκτροφής ζώων», επισημαίνει το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, τονίζοντας ότι “χιλιάδες πανομοιότυπα (γενετικά) ζώα συνωστίζονται σε πολύ μικρούς χώρους και άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για διάδοση ιών”.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ζωονόσων δεν αποτελεί ένα καινούριο φαινόμενο και η μόλυνση στις μονάδες των βιζόν σίγουρα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση.

Γρίπη των χοίρων: Η Ελλάδα σταματά τις εισαγωγές από Βουλγαρία

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, περίπου το 75% όλων των νέων αλλά και των και επανα-αναδυόμενων λοιμωδών νόσων στην πραγματικότητα προέρχονται από τα ζώα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον νέο κορωνοϊό, τη νόσο των πουλερικών H5N1 και τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Όπως σημειώνει η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, Έλενα Δανάλη, «γίνεται ξεκάθαρο πως είτε πρόκειται για τον Covid-19 σήμερα στις φάρμες γουνοφόρων, είτε για τη γρίπη των πτηνών από πτηνοτροφικές μονάδες, παλιότερα είτε για τις αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης ιών στις μονάδες χοίρων στο μέλλον, η αιτία του προβλήματος παραμένει ίδια και χρειάζεται επειγόντως επίλυση: τερματισμός της εντατικής εκτροφής και στήριξη βιώσιμων μεθόδων που δεν απειλούν την υγεία μας».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πρόσφατο περιστατικό με τη μόλυνση των μινκ και τη μετάδοση του ιού στους εργαζόμενους στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας, θα πρέπει να αφυπνίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προχωρήσει πέρα από τα αυτονόητα μέτρα που ανακοίνωσε στις 13/11 «για τις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις, τις ζώνες ελέγχου γύρω από αυτήν και τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος».

Δανία: Παράνομη η μαζική θανάτωση εκατομμυρίων βιζόν

Σύμφωνα με την Greenpeace, «η αγροτική πολιτική της χώρας πρέπει να στηρίξει κατά προτεραιότητα την τοπική, βιώσιμη, διαφοροποιημένη και ανθεκτική γεωργία, όπως έχουμε ήδη ζητήσει από τον υπουργό. Τώρα έχουμε την ευκαιρία, ενόψει μάλιστα της αξιοποίησης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για την οποία στείλαμε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό της χώρας προτάσεις για πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη από την κρίση Covid-19.»