Όταν μιλάμε για παλιό ρομαντικό τραγούδι εννοούμε Κλέων Τριανταφύλλου… Ξέρετε ποιος είναι… Βίντεο

Η Ελλάδα παλιά... Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 19 Μαρτίου του 1885 γεννήθηκε ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, Κλέων Τριανταφύλλου, γνωστός ως Αττικ. Προερχόμενος από τον παροικιακό ελληνισμό της Αιγύπτου, ο Αττίκ υπήρξε ο σημαντικότερος ίσως εκπρόσωπος του προπολεμικού ελληνικού τραγουδιού.

Από πολύ μικρή ηλικία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι έφεση στη μουσική και σύντομα ξεκινά μαθήματα φλάουτου και πιάνου. Ολοκληρώνει τη μουσική του παιδεία στο Παρίσι κι εκεί κάνει τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα. Η επιτυχία που γνώρισε από το παριζιάνικο κοινό σαν συνθέτης και ερμηνευτής είναι τεράστια.

Γρήγορα γίνεται περιζήτητος και παίζει στα μεγαλύτερα κέντρα του Παρισιού και της Ευρώπης, ενώ παράλληλα δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. Χαρακτηριστικό γεγονός της φήμης που έχαιρε ο Αττίκ στο εξωτερικό, είναι η πρόσκληση που δέχτηκε από τελευταίο τσάρο της Ρωσίας Ρομανώφ, για να παίξει στο παλάτι του.

Η μυθιστορηματική ζωή του Αττίκ: Η belle epoque, οι έρωτες και η κατάθλιψη - εικόνα 4

Η περίφημη «Μάντρα του Αττίκ», που λειτούργησε από το 1931 έως και την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου, αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την εποχή του, και ανέδειξε πολλούς καλλιτέχνες της εποχής. Εκεί έδινε στην κυριολεξία παράσταση One Μan Show ο Αττίκ, ο οποίος εκτός από εξαίρετος πιανίστας, συνθέτης και τραγουδιστής, ήταν ηθοποιός, μίμος και κονφερασιέ. Μοναδικά τραγούδησαν τα τραγούδια του η Κάκια Μένδρη (προπολεμικά) και η Δανάη (μεταπολεμικά), και οι δυο υπήρξαν δικές του “ανακαλύψεις”.

Τα τραγούδια του Αττίκ, προϊόντα μιας πολυτάραχης ζωής, ξεχειλίζουν από ένα έντονο συναισθηματισμό κι εκφράζουν την αγάπη και το ρομαντισμό μιας υπερευαίσθητης ψυχής, που τελικά δεν άντεξε στην πίεση.

Αυτοκτόνησε στις 29 Αυγούστου του 1944, παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ένα επεισόδιο με έναν Γερμανό στρατιώτη που τον χτύπησε καθώς οδηγούσε το ποδήλατό του φαίνεται πως στάθηκε η αφορμή για μια προαναγγελθείσα αυτοκτονία, αποτέλεσμα κατάθλιψης στην οποία είχε περιπέσει.

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατόν τριάντα οκτώ χρόνων από τη γέννηση του Αττίκ, το αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Ιχνηλάτες» του Δαυίδ Ναχμία (παραγωγής 2002).

Στο απόσπασμα της εκπομπής μιλούν η ανιψιά του Αττίκ Πέλεια Τριανταφύλλου-Τζαρτίλη και η τραγουδίστρια Δανάη, «το αηδόνι του Αττίκ». Ακούγεται το τραγούδι του Αττίκ «Το χρήμα», σε ερμηνεία της Μαρίας Κανελλοπούλου .