Η πρώτη θεσμική αποτύπωση του αγώνα των Ελλήνων για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση πραγματοποιείται κάθε βράδυ, από τις 21.00 και ανά μισή ώρα, μέχρι τις 29 Απριλίου, δεκάλεπτη ειδική προβολή, με την τεχνολογία 3D Projection Mapping, στη δυτική όψη του κεντρικού κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων. Η προβολή έχει σαν στόχο την ανάδειξη της ιστορικής Ζωφόρου, όπου αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και προσωπογραφίες αγωνιστών. Η Ζωφόρος που κοσμεί την αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος” του Κοινοβουλίου, αποτελεί την πρώτη θεσμική αποτύπωση του αγώνα των Ελλήνων για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας.

Η Ζωφόρος, φιλοτεχνήθηκε κατά τα έτη 1842-43, με αναθέτη τον Βαυαρό βασιλιά Λουδοβίκο Α΄ και σχεδιαστή τον επίσης Βαυαρό καλλιτέχνη, Ludwig Michael von Schwanthaler. Σε αυτήν αποτυπώνονται 20 εικονικές αναπαραστάσεις. Στη βόρεια πλευρά απεικονίζονται ο όρκος των Επαναστατών Ελλήνων στη Βοστίτσα, η εξέγερση των Ελλήνων στην Πάτρα (22 Μαρτίου 1821), η συνέλευση στην Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) και η δόξα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ (16 Απριλίου 1821), αποδίδοντας αλληγορικά το μαρτύριό του. Οι παραστάσεις αυτής της πλευράς είχαν καταστραφεί και αποκαταστάθηκαν το 2003, με την σχεδιαστική συμπλήρωσή τους μονοχρωματικά, με βάση τα πρωτότυπα σχέδια.

Στον ανατολικό τοίχο η ζωφόρος ξεκινάει με δύο γενικές παραστάσεις, τιτλοφορούμενες «Επανάσταση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων» και «Νίκες των Ελλήνων στη στεριά και στη θάλασσα». Στη συνέχεια αποδίδεται η Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο (20 Δεκεμβρίου 1821 – 16 Ιανουαρίου 1822), ενώ ακολουθούν τρεις σκηνές μαχών, με τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολεί τον τουρκικό στόλο στη Χίο (6-7 Ιουνίου 1822), τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο να υπερασπίζεται το Μεσολόγγι (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 822) και τον Μάρκο Μπότσαρη να επιτίθεται στο στρατόπεδο των Τούρκων στο Καρπενήσι (8-9 Αυγούστου 1823), όπου και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Στη νότια πλευρά, απεικονίζονται μία συμβολική μορφή Νίκης να αιωρείται πάνω από βυθισμένα πλοία, η λεηλασία της Πελοποννήσου από τον Ιμπραήμ πασά, το 1826 και η προσωποποίηση της μαρτυρικής πόλης του Μεσολογγίου και η απεικόνιση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της Συνθήκης του Λονδίνου (6 Ιουλίου 1827), με την οποία οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) ζητούσαν ανεξαρτησία για τους επαναστατημένους Έλληνες. Συνέπεια αυτής της συνθήκης και έμπρακτη επιβολή της αποτέλεσε η κομβικής σημασίας Ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), που αποτυπώνεται στη δυτική πλευρά της ζωφόρου, ενώ προηγείται μία παράσταση γενικού χαρακτήρα, απεικονίζοντας τη «Νίκη των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στη θάλασσα».

Στη συνέχεια αποδίδεται η προσωποποίηση της Ελλάδας, νικηφόρας πια, με σημαίες και τρόπαια, για να ακολουθήσει η μορφή του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, δεσπόζουσα στην παράσταση με την ίδρυση του «Πανελληνίου» (23 Απριλίου 1828). Η φωτογραφία είναι από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, τοιχογραφία της ζωφόρου της Αίθουσας Τροπαίων της Βουλής